ATİNA – Dünyada birçok ülke 4 günlük çalışma haftasına geçmeyi düşünürken, Yunanistan haftada 6 günlük çalışma programına geçiş yaptı. Yeni düzenleme Mitsotakis hükümeti tarafından açıklandı ve bu ay yürürlüğe girdi. Söz konusu yasa değişikliği çalışanlar için olumsuz sonuçlar doğurabileceği konusunda sendikalar uyarıda bulunuyor.
Bazı ülkeler dört günlük çalışma haftasına geçişi düşünürken, Yunanistan tam tersi yönde ilerliyor.
Mitsotakis’in sağcı hükümeti tarafından geçtiğimiz eylül ayında açıklanan çalışma yasasının bir parçası olan bu politika 1 Temmuz’da yürürlüğe girdi.
Yunanistan’ın yeni yasasına göre, işverenler ekstra çalışma gününde günlük ücretlere yüzde 40 daha fazlasını ekleyerek çalışanları altıncı gün çalıştırabiliyorlar.
Örneğin, bir işçinin günlük ücreti 100 Euro ise ve daha önce haftada 500 Euro kazanıyorsa haftalık geliri 640 Euro’ya çıkacaktır. Bu çalışma düzenini benimseyen bir şirket tüm çalışanlarına aynı şekilde uygulamak zorundadır.
Türkiye’de ise iş kanununa göre çalışanlar haftanın 6. günü hiçbir ücret almadan çalıştırılabiliyor.
Yunanistan’da çalışanlara ikinci bir yarı zamanlı iş yapma ve günde toplam 13 saate kadar çalışma olanağı sağlanacaktır. Bu da bir çalışanın haftada 78 saate kadar çalışabilmesi demektir.
YUNANİSTAN NEDEN ÇALIŞMA SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRDİ?
Miçotakis, yaşlanan nüfus ve kalifiye işçi eksikliğinin yeni düzenlemeyi gerekli kıldığını belirtti. Eurostat verilerine göre, ülke borç krizinin patlak verdiği 2010 yılından bu yana 500 binden fazla Yunanistan vatandaşının ülkeyi terk ettiği görülmektedir.
Eurostat’a göre Yunanlar, Avrupalıların çoğundan daha fazla saat çalışmaktadırlar.
Sendikalar ise yasanın çalışma koşullarının kötüleşmesine, tükenmişliğin artmasına ve çalışanların yaşam kalitesinin düşmesine yol açacağını belirtmektedirler.
Yunanistan Genel İşçi Konfederasyonu’nun (GSEE) yöneticisi George Dimitriadis, “Bu yaklaşım gericidir, iş-yaşam dengesini ve çalışanların refahını teşvik eden modern eğilimlerle uyumlu değildir” diyor.
Dimitriadis ayrıca, “Destekçiler altı günlük çalışma haftasının verimliliği artıracağını savunsa da GSEE, uzun vadeli sonuçların olumsuz olacağından, daha yüksek sağlık masraflarına ve tükenmişlik nedeniyle verimliliğin azalmasına yol açacağından endişe duymaktadır” şeklinde konuştu.
DÜNYA HAFTADA 4 GÜN ÇALIŞMAYA GİDİYOR
Yunanistan’ın 6 günlük çalışma haftasına geçmesi, küresel eğilimlerin tersine olduğu görülmektedir.
Uzun çalışma haftasına Yunanistan geçerken, diğer ülkeler çalışma günlerini kısaltma eğilimindeler.
Belçika 2022’de işçilerin çalıştığı gün sayısını 5’ten 4’e düşüren bir yasa çıkardı. Singapur ise bu yılın nisan ayında çalışanların mesai günlerini kısaltacağı bir düzenleme yapacak.
Ayrıca ABD, Birleşik Krallık, Almanya, Japonya, Güney Afrika, Kanada, İspanya, İrlanda ve İzlanda gibi ülkelerde benzer pilot programlar denendi.
Birleşik Krallık’ta dört günlük çalışma haftasını deneyen 61 şirketten 54’ü bu sisteme devam etti ve 31’i bu geçişi kalıcı hale getireceklerini açıkladı.
2022 yılında, dört gün çalışma haftası denemelerinden biri, işçilerin beş günlük bir hafta boyunca olduğu kadar verimli olduğunu gösterdi.
4 Day Week Global, İrlanda’da 33 şirket ve 900’den fazla çalışanla bir deneme yürüttü ve bunu “neredeyse her boyutta yankılanan bir başarı” olarak nitelendirdi.
Bu pilot uygulamalar Güney Afrika ve Brezilya gibi Batı dışı ekonomilerde de olumlu sonuçlar verdi ve gelirlerde ve çalışanların refahında artışlar gözlendi.