Konaklama sektöründe uzun yıllar deneyimi olan Ahmet Erdem Yılmaz, otellerin maliyetleri hakkında şunları söyledi: “Günümüzde maalesef maliyet yanlış anlaşılıyor, yanlış algılanıyor.”
Ahmet Erdem Yılmaz’ın açıklamaları şu şekildedir: “Otelcilikte maliyetin net bir tanımı ve standardı yoktur; kişilere, kurumlara, kurgulara ve konseptlere göre farklılık gösterir. Genel olarak, tesisin gelir elde etmek için sunduğu hizmetlerin sağlanabilmesi için harcanan bedeli maliyet olarak tanımlarız. Sektörel olarak, tesisin sunmuş olduğu ürünlerin misafir başına ve gecelik olarak harcanan tüm değerlere maliyet denir. Mesleki terimler açısından buna “Kişi başı gecelik maliyet” diyoruz.
Diğer yandan, tesisin günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak toplam maliyetine “kırılma noktası” denir. Maliyet her şeyde ve her şeyin ayrı bir maliyetidir. Yatırım, enerji, iş gücü, hammadde, işlenmemiş malzemeler, sigorta, vergiler, israf, kayıplar, işletme malzemeleri, tanıtım ve reklam gibi her şey ayrı ayrı maliyetleri temsil eder.
Peki, en büyük maliyet kalemi nedir? Kimine göre iş gücü, kimine göre enerji, kimine göre gıda maliyeti, kiralar, vergiler. Ancak genellikle fark edilmeyen ve kaybolan değerler ise işletmelerin en büyük maliyetidir. Bu büyük yatırımlarda en büyük maliyet kalemi boşa harcanan zamandır, bilgisiz yatırımcılar ve etkisiz yöneticilerdir, modernleşememektir. En büyük maliyet kalemi, ekip çalışması yapamamaktır. Doğru çalışanları bulamamak, verimsiz çalışanı etkin hale getirememek, eğitim vermemek, doğru iş ortamı yaratamamak ve uygun sistemler kuramamaktır.
Günümüzde sektörde maalesef maliyet yanlış anlaşılıyor, yanlış algılanıyor.
Markalaşma ve kalitenin anlamından habersiz, profesyonel olduklarını iddia eden etkisiz profesyonellerin yönettiği bir sektördeyiz. Maliyetin ruhunu anlamadan sabit giderlerde maliyet aramak yaygındır. İşletmelerin stok giriş ve çıkışlarının değerlendirildiği ezberci eğitim modelleriyle belgeler, diplomalar alınır. Ancak sonuç ne olacak? Sektörün maliyetten derin bir özür dilemesi gerekmektedir.
Enerji giderleri, maaşlar, gıda maliyetleri, vergiler gibi kalemleri toplayarak şirketin durumunu değerlendirmek olduğunda dikkatli olmalıyız. Rakamlar her şey midir? Eğer öyleyse, işler çoktan bitmiştir. Maliyetlerin kontrolü sadece mali işlerin görevi midir? Maliyet sizce nedir?
Markalaşma ve kalite oluşturmadan, misafir memnuniyeti ve sadakatini yakalamadan maliyetleri kontrol altına alabilmek mümkün değildir.”