Yaz aylarında serinlemenin en kolay yollarından biri denize girmektir. Ancak bu durumda sağlıklı sularda yüzmek ve temiz plajlarda dinlenmek büyük önem taşır.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İSTAÇ AŞ, 515 kilometre kıyı şeridine sahip İstanbul’da temizlik çalışmalarını sürdürmektedir. Sadece Haziran ve Temmuz aylarında deniz yüzeyinden bin 475 metre küp, kıyı ve plajlardan bin 864 ton katı atık toplanmıştır. İstanbullular artık rahat bir şekilde denize girebilirler.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketi olan İSTAÇ AŞ, çevre yönetimi alanında faaliyet göstermekte olup, İBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Deniz Hizmetleri Şube Müdürlüğü sorumluluğunda yüklenici olarak kıyı, plaj, deniz yüzeyi ve su altı temizlik çalışmalarını deneyimli ve uzman kadrosuyla yürütmektedir. Amacımız deniz altındaki canlıları korumak ve gelişimlerini sürdürülebilir kılmak, gelecek nesillere temiz bir çevre ve deniz bırakmaktır.
Yaz ayları boyunca İstanbul genelinde halkın kullanımına sunulan 4 milyon metrekare plajın temizliği, 46 mobil temizlik ekibi ve 13 adet plaj temizleme makinesi ile düzenli olarak gerçekleştirilmektedir. 2024 yılının ilk 7 ayında deniz yüzeyinden toplanan atık miktarı 4 bin 192 metre küp, kıyı ve plajlardan toplanan atık miktarı ise 4 bin 767 ton olmuştur.
Bu yaz aylarında ise sadece deniz yüzeyinden bin 475 metre küp, kıyı ve plajlardan bin 864 ton katı atık toplanmıştır. Ayrıca İSTAÇ AŞ’nin bünyesindeki tekne sayısı 10’dan 13’e yükseltilmiş ve 153 personel daimi kadroya alınarak atık toplama kapasitesi arttırılmıştır.
Deniz ve kıyılar kirletilmediği sürece temizlik işlemlerine gerek kalmayacaktır. Ancak İstanbulluların kirletme konusunda iyi bir sicili bulunmamaktadır. Temizlik araçlarının kamera ve ağlarına takılan malzemeler arasında buzdolabı, çekyat, çelik kasa ve elektrik sobası gibi malzemeler bulunmaktadır. Ayrıca cep telefonları, tüplü televizyonlar, metal kutular, cam şişeler, bardaklar, fotoğraf makineleri, makaslar, küllükler, ingiliz anahtarları, oyuncak helikopterler, laptoplar ve motosikletler de temizlik çalışmalarında çıkan eşyalar arasında yer almaktadır. Kıyı temizliğinde ise izmaritler en büyük sorun oluşturmaktadır.
Kıyıdan toplanan atıklar poşetlenerek sıkıştırılmış kamyonlar ile katı atık aktarma merkezlerine gönderilmektedir. Deniz yüzeyinden toplanan atıklar ise vinçli atık toplama aracıyla alınarak katı atık aktarma merkezlerine götürülmekte veya konveyör bantlı teknelerde çöp dubasına boşaltılmaktadır. Üretilen elektrik 2,5 milyon İstanbullunun elektrik ihtiyacını karşılamaktadır.
Kıyı ve plaj bölgelerinde toplanan atıklar ambalaj atıklar ve mavi poşetler olarak ayrıştırılmakta ve lisanslı geri dönüşüm firmalarına teslim edilmektedir. Bu sayede ambalaj atıkları ekonomiye geri kazandırılmaktadır.
İSTAÇ ekipleri kıyı ve deniz temizliği sırasında beklenmedik durumlarla karşılaşabilmektedir. Bir örneği, 1 Ağustos günü Eminönü’nde yaşanan olaydır. İstaç-3 gemisinde çalışan ekipler, Unkapanı Köprüsü altında iki martıyı misinayla birbirine dolanmış halde bulmuşlardır. Martılar kurtarılarak yaşama döndürülmüş ve balıkçılara dikkatli olmaları konusunda uyarılmıştır.