Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı, Karkamış Antik Kenti’nde Göbeklitepe modelinde çelikten bir koruyucu çatı inşa edildiğini duyurdu. Başkan, ayrıca ekopark çalışmalarına başlanacağını ve tamamlandığında Karkamış’ın daha fazla ziyaretçi çekeceğini belirtti.
Karkamış Antik Kenti’nin tarihi önemine vurgu yapan yetkili, kentin Suriye sınırında yer aldığını hatırlattı. Güvenli bölgenin oluşturulmasının ardından antik kentin restorasyon çalışmalarına devam ettiklerini ve eserlerin korunması için büyük bir çaba sarf ettiklerini ifade etti. Göbeklitepe’de yapılan koruma çalışmalarına benzer bir çatı sistemi ile antik kentteki eserlerin korunmasını sağladıklarını belirtti.
Yaklaşık 2 bin metrekarelik alanı kapsayan çelik çatı, eserlerin korunması amacıyla dışarıda tamamlandı ve parçalar halinde antik kente getirilerek monte edildi. Çatının, kazık çakılmadan yapılmış olmasıyla arkeoloji alanında dünyadaki sayılı özgün koruma çalışmalarından biri olduğu belirtildi. Çatı sisteminin “Aşağı Saray Alanı”nın üstünde yer aldığı ve antik kentin ziyaretçilere açık olduğu ifade edildi. Karkamış’ın Hitit döneminin en güzel eserlerine ev sahipliği yaptığını ve kültür turizmi açısından büyük önem taşıdığını dile getirildi.
Kazı çalışmaları, İtalya’nın Bolonya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nicolo Marchetti ve İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hasan Peker’in başkanlığında, Türk-İtalyan işbirliğiyle sürdürülmektedir. Kazılar, Karkamış tarihini detaylı bir şekilde aydınlatmayı hedeflemektedir. Daha önceki kazılarda “Aşağı Saray Alanı”nın doğu kısmında “Mühür Evi” olarak adlandırılan idari yapıda, Hitit idaresinin en yüksek görevlilerine ait 100’ün üzerinde baskılı kil mühür bulundu. Ayrıca, kadınların devlet yönetiminde söz sahibi olduğunu gösteren ve Anadolu’da ilk kez karşılaşılan bir çömlek üzerindeki “Kentin İdarecisi, …patu” yazan Anadolu hiyeroglifi de keşfedildi.
Karkamış Antik Kenti’nde yürütülen çalışmalar, hem tarihi bilgilere ışık tutmakta hem de bölgenin kültür turizmi potansiyelini artırmaktadır.