USD37,96
%0.13
EURO42,05
%0.04
EURO/USD1,11
%0.11
BIST9.484,26
%0
Petrol69,83
%-0.44
GR. ALTIN3.798,89
%0.06
Alişir ŞAHİN
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. Bu sene Bodrum’u nasıl geçirdik…

Bu sene Bodrum’u nasıl geçirdik…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu sene Bodrum’u nasıl geçirdik…
Bodrum, bu sene genel anlamda sezona biraz sıkıntılı başladı. Sezon özellikle ülkemiz de enflasyonun olması nedeniyle fiyatlarda da bir sıkıntı başladı. Bu da alım gücüyle alakalı. Alım gücü düşünce de ister istemez tatile çıkacak insanlar da ilk tasarrufunu kalacakları oteller de ve tatil bütçelerinde yaptılar. Daha sonra Temmuz gibi toparlamaya başladı. Bu da nasıl oldu? Otelciler burada kendi kar marjından bir fedakarlık yaptı. Arz ve talep doğrultusunda bir şekilde ne olursa olsun, odayı satması gerektiğini ve böylelikle, fiyatlarda da bir denge unsuru oluşturarak, bir şekilde odaları satmaya başladılar. Bodrum’u yıllardan beri iç pazar çok sever, Anadolu çok sever.

Bodrum’a bir güven vardı. O yüzden de, genelde yıllardır dış pazarda, Temmuz, Ağustos biraz daha zayıf geçer. Dış pazardan, iç pazara takviye etmiş olur. Bu sene iç pazarda daralma olunca tesisler genel anlamda ortalama %80-85 dolulukla devam etmiş oldu. Burada tabii ki üst sekmen olarak Bodrum’da çeşitliliğin çok fazla olması da önemli. Özellikle de Bodrum’un adı .Bodrum’un aslında yedi farklı adı var. Çünkü, fiyatlandırma tamamen bölgesel olarak değişiyor. Yani Bodrum Torba’da, Yalıkavak’da, Türkbükü’ndeki fiyatlandırmalar ile Bitez, Ortakent, Akyarlar, Turgutreis bölgesinin fiyatlandırmaları çok farklı. Alım gücüne göre otel, alım gücüne göre bölge var.Böyle de güzel yanları da var. Bodrum’da çok ünlü markalar, no name isimler de var.Bu aynı zamanda restaurantlar içinde geçerli.

Özellikle üst sekmentler de Lancın tesislerinde her hangi bir sıkıntı yaşanmadı. Oralarda doluluk oranı daha iyi gitti. Bir de orta sekmentlerde iyi gitti. Asıl sıkıntı no-name pansiyon, motel, küçük hoteller de oldu. Bunun sebebi de daha önce söylediğim gibi, tamamen alım gücüyle lakalı olması nedeniyle oldu. Ama böyle bir dönemi yine de ortalama olarak %75-80 bantında, sezonu da bu şekilde de devam etmiş oluyoruz. Şuan da Ekim’e girmekle beraber sarı yaz olarak nitelendirdiğimiz güzel bir hava var. Talep anlamında iç pazarda, dış pazarda da hareketlilik devam ediyor. Şimdilerde açık olan oteller güzel bir sezon geçirmiş oluyor.

Dış pazar da bu sene gecen yıla göre Ağustos sonu itibarıyla resmi bilgiler doğrultusunda %8 artı ile kapatmış oldu. Eylül verileri bu ay Ekim’de çıkacak. Fakat iç pazarda da maalesef %25 bir daralma olmuş oldu. Bu bilgi doğrultusunda ve bu çerçeve de, ister istemez böyle küçük dalgalamalar da herkes pozisyonu iyi bir şekilde belirlemiş oluyor. Böylelikle fiyat dengesini koruyarak, bir şekilde tesisini doldurmaya başladı. Yıllardan beri Bodrum’un, 1. pazarı İngiltere oldu. İngiltere Bodrum’un yıllardan beri pazar lideridir.2. olarak baktığımız zaman Polonya, Rusya, Almanya ve ardından diğer Avrupa ülkeleri gelmiş oluyor. O yüzden de Avrupa’da da böyle bir sıralama var. Yunanistan’nın kapı vizesin açılmasıyla beraber iç pazar da %5’de olsa etkilenmiş oldu. Sonuç itibarıyla böyle bir sezonu geride bırakmış oluyoruz. Bu çerçeve’de hepimiz, gelecek sene ve bu sene ilgili, paralel olarak nasıl hazırlanacağımızın planları başlatmış olduk.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Travel Türk Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!