Vize başvurularının her yıl yüzde 25 oranında arttığı gözlemleniyor. Ancak bu başvurularda ortalama yüzde 30 olan ret oranı, bazı ülkelerde yüzde 60’a kadar tırmanıyor. Vizesi reddedilen Türk vatandaşlarının sayısındaki artış sürerken, toplamda 3.5 milyar TL’lik kaynak da kaybedilmiş durumda.
Türk vatandaşları, vize sorunuyla karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Avrupa’ya turizm, iş, sanat, spor, sağlık veya eğitim amaçlı seyahat etmek isteyen insanların vize alma oranı giderek düşmekte.
Seyahat acenteleri ve vize işlemleri yapan şirketler, büyükelçilik ve konsolosluklardan randevu almakta zorlanıyor. İltica taleplerinin artışı nedeniyle, başvuruların büyük bir kısmı reddediliyor ve bu süreçte ödenen 180-230 Euro arasındaki ücretler boşa gitmekte.
Sözcü’nün aktardığı bilgilere göre, randevu alıp başvuru yapılsa ve tüm belgeler eksiksiz sunulsa bile, Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere turistik seyahat için gereken Schengen vizesinde hem bekleme süreleri uzamış hem de ret oranları artmış durumdadır. Ayrıca, uluslararası kongre ya da sanat etkinlikleri için de Türk vatandaşlarına vize verilmediği belirtiliyor.
Türkiye’den yapılan başvurularda ret oranı bazı ülkelerde yüzde 60’a kadar çıkıyor. Özellikle Almanya, Fransa, İtalya ve Polonya gibi ülkelerde Türk vatandaşları için vize alma süreci oldukça zorlu. Schengen vizesi alanlar, bu vizeyi hangi ülkenin büyükelçiliğinden almışlarsa, öncelikle o ülkeye gitmek zorunda kalıyorlar; aksi takdirde girişte sıkıntı yaşayarak geri çevrilebiliyorlar.
ABD de vize başvurusunda randevu verme sürecinde gecikmelere neden olmakta ve son 3-4 yıl içinde ülkeye gitmemiş kişilerin müracaatlarına dikkatle yaklaşmakta. Son 15 yıl içerisinde, yaklaşık bir milyon Türk vatandaşının vize alamadığı ve yaklaşık 80 milyon Euro’luk vize ücretinin de kaybolduğu ifade ediliyor.
AB Komisyonu tarafından yayınlanan verilere göre, 2024 yılında Türkiye’deki konsolosluklar aracılığıyla toplam 1 milyon 174 bin vize başvurusu yapıldığını ortaya koydu. Her 100 başvurudan en az 30’u reddedilirken, bazı ülkelerde bu oran yüzde 50-60’lara kadar ulaşabiliyor.
Vize taleplerinin her yıl yüzde 25 oranında artmasına rağmen, aracılık yapan firmalar randevu sayısının azaldığına dikkat çekti.
CHP Eskişehir Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Utku Çakırözer, “Yüzbinlerce yurttaş vize çilesi çekiyor. Öğrenciler, sanatçılar, hastalar, iş insanları, sporcular, hiçbiri yurtdışına çıkamıyor. Yüz binlerce vatandaşımız vize reddi almasının yanı sıra, 3.5 milyar lira parası da bu sebeple kayboldu, ülkenin itibarı zedelenmiş durumda,” dedi.