TÜRKİYE Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Dr. Erkan Yağcı, Hürriyet’ten Salim Uzun’a yaptığı açıklamada değerlendirmelerde bulundu. Yağcı’nın söylediklerinden satır başları şu şekildedir:
Bazı dönemlerde otellerimizi tam kapasite doldurmanın anlamı yok. Pandemi bize şunu öğretti, bazı dönemlerde otellerimizi tam kapasite doldurmanın anlamı yok. Doğru fiyatı bulalım ama kapasite varsın yüzde 80’de kalsın. Bu şekilde hem kazanırız hem de kaliteyi koruruz. Biz bunu pandemide uyguladık ve o dönemde bile para kazandık. Çok net söylüyorum; bu dönemde de kendi stratejimizi oluşturmak zorundayız.
Bölgelerde pazar çeşitliliği sağlamalıyız. Ana pazarların çoğunda 2019 seviyelerine geldik, hatta geçtik. Türkiye için pazar çeşitleme konusu da çok iyi bir noktaya geldi. Bölgeler anlamında pazar çeşitliliğini sağlarsak çok daha iyi olacak. Elbette bu çeşitlilik konusu strateji haline gelmeli. Antalya nasıl İngiltere’yi 3’üncü pazar yaptıysa, İzmir de Rusları daha çok çekmeli.
Antalya belli bir doygunluğa ulaştı, artık düşük sezonlarını doldurmaya çalışıyor. Antalya zaten belli bir doygunluğa ulaştı, artık düşük sezonlarını doldurmaya çalışıyor. Diğer bölgelerimizin de aynı strateji ile hareket etmesi lazım. Ürün ve pazar çeşitliliği artması lazım. Türkiye mevcut yatak kapasitesi ile 90 milyon turisti güle oynaya ağırlar. Eylül-ekim-kasım ayında Avrupalı turist Türkiye’ye daha çok gelecek. Bu aylar geçen yıla oranla daha iyi geçecek.
FTI iflasının etkilerini kışın göreceğiz. FTI’ın iflasının etkilerini şu an değil kış sezonunda göreceğiz. Biz şimdiden bu etkiyi nasıl azaltacağımız konusunda kafa yoruyoruz. Türkiye’ye gelen FTI müşterisi tekrar Türkiye’ye gelir. Çok ciddi endişelerimiz yok ama yine de çalışıyoruz. İflasın ilk gününden itibaren dünyanın en büyük tur operatörleri ile görüştük, görüşmeye devam ediyoruz.
Yunanistan ve Türkiye’deki karides fiyatını tartışırken dünya turizmde yapay zekayı konuşuyor. Yunanistan’daki karidesle Türkiye’deki karidesin fiyatını tartışırken dünya turizmde yapay zekâyı konuşuyor. Bu kısır döngüden çıkmamız lazım. Rakiplerimiz bu tür konulara kafa yorarken biz bunu yaparsak olmaz. Bu tür konuları sadece kamunun kucağına da bırakmamak gerek. Tüm markalar yapay zekâyı, dijitalleşmeyi konuşmalı. Yapay zekâyı sektörün lehine kullanacak personel yetiştirmeliyiz. Algoritmalarda nasıl ilk sıralarda yer alacağımızı konuşmalıyız.
Rakibimiz Mısır, Tunus değil İspanya. Rakibimiz artık Mısır, Tunus değil. Bizim rakibimiz İspanya. Türkiye’de şu an yaklaşık 21 bin tesis var. Her keseye uygun ürünümüz var. Türkiye, turizmde fiyat çeşitliliğini sunan en iyi ülke. Maliyetler daha fazla yükselirse kalite düşer algısına da katılmıyorum. Türk turizmcisi pandemide bile kalitesinden ödün vermedi ve tüm dünyaya örnek oldu, sistem dersi verdi.
Türkiye’deki hiçbir ürün adalarda yok. Destinasyonları karşılaştırırken elma ile armudu karıştırmamak gerekiyor. Son dönemde Türkiye ile Yunan adaları çok fazla kıyaslanıyor. Türkiye’deki hiçbir ürün adalarda yok. Oradaki otel fiyatları Türkiye’deki otel fiyatlardan daha pahalı çünkü aynı ürün değil. Mikonos’a, Santorini’ye gidin otel fiyatı Türkiye’deki otel fiyatından yüzde 50 daha pahalı. Asıl hata ise sokak restoranındaki fiyatları karşılaştırıp bu yorumları yapmak.