ABD pazarında Türk gıda ürünlerinin ihracatını iki katına çıkaran Ticaret Bakanlığı destekli Turkish Tastes projesi, Japonya’da yeni bir aşamaya geçecek.
İZMİR – Türk gıda ürünlerinin ABD pazarındaki ihracatını ikiye katlayan Ticaret Bakanlığı destekli Turkish Tastes projesi, Japonya’da hayata geçirilecek. Türk mutfağı, Otsuma Kadın Üniversitesi’nde ders olarak verilmesi planlanıyor.
Ege İhracatçı Birlikleri, Türkiye’deki gıda sektöründe başarılı 42 firma ile Foodex Fuarı’nda 25. kez Türkiye Milli Katılım Organizasyonu’nu gerçekleştirirken, Japonya’nın 70 milyar dolarlık gıda ithalatından daha fazla pay almak amacıyla 42 Türk firmasının 150 Japon ithalatçı firmayla 500’ün üzerinde ikili görüşme yapmasına olanak tanıdı.
Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanları, Japonya’da yaptıkları ziyaretin ardından yeni bir Turqualıty projesi ile ülkeye döndüler. Ege İhracatçı Birlikleri’nin Türk gıda ürünlerinin ABD’deki bilinirliğini artırmak amacıyla 2019 yılında başlattığı Turkish Tastes projesi, Türkiye’nin Japonya’ya gerçekleştirdiği 370 milyon dolarlık ihracatı 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.
Japonya’nın en büyük gıda fuarı olan Foodex Japan Fuarı’nda temsil edilen 42 Türk gıda ihracatçısı, Otsuma Kadın Üniversitesi ziyaretinde Türk mutfağının müfredata dahil edilmesi konusunda anlaşmaya vardı.
Bedri Girit: “Japonya’ya yeni bir Turkish Tastes Projesi’nin tohumlarını attık”
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Türkiye ile Japonya arasında Ertuğrul Fırkateyni ile başlayan dostluğun her geçen yıl geliştiğini belirtti. Girit, Foodex Japan 2025’te ortak projelere bir yenisini eklemenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.
Türkiye’nin gıda ürünlerinde kilogram başına ortalama ihraç fiyatının 1,3 dolar seviyesinde bulunduğunu dile getiren Girit, Japonya’ya gerçekleştirilen gıda ihracatında bu rakamın 2,6 dolara kadar yükseldiğini belirtti. Mevcut Japonya ekonomisindeki zorluklara rağmen, bu ülkenin orta ve uzun vadede önemli bir ihraç pazarı olmaya devam edeceğinin altını çizdi. Girit, ABD’de elde ettikleri tecrübelerle Japonya’da başarılı bir Turqualıty projesi uygulamayı ve gıda ihracatlarını 1 milyar dolara çıkarma hedeflerini vurguladı. Ayrıca, Türkiye ile Japonya arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması görüşmelerinin sonuçlanmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.
Muhammet Öztürk: “Japonya’ya ikinci Turqualıty projemiz olacak”
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, Japonya ve Güney Kore’yi kapsayan bir Turqualıty projesi yürüttüklerini ve bu projeyle Türk gıda ihracatının önemli bir artış gösterdiğini belirtti. Japonya’ya 2015 yılında 145 milyon dolar olan gıda ihracatının, 2020 yılında 211 milyon dolara çıktığını ve daha sonraki yıllarda bu rakamın 370 milyon dolara ulaştığını söyledi.
Japonya pazarındaki gıda ihracatında Ege İhracatçı Birlikleri’nin lider konumda olduğunu ifade eden Öztürk, Otsuma Kadın Üniversitesi ile yaptıkları görüşmelerde Türk mutfağının eğitime dahil edilmesi konusunda mutabık kaldıklarını belirtti. Japon damak tadına uygun Türk gıda ürünleriyle menüler oluşturacak şeflerin yetiştirileceği bu gelişmenin ardından Japonya’ya olan gıda ihracatlarının artacağını öngördü.
Emre Uygun: “Japonya’nın zeytinyağı ithalatı yüzde 60 düştü”
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Uygun, Japon halkının sağlıklı gıda tüketiminin önemine vurgu yaparak, genel ekonomik durgunluğun zeytinyağı ithalatını yüzde 60 düşürdüğünü kaydetti. Ancak, Japonya’nın güçlü bir ekonomi olduğunu ve bu durumu aşacağına inandığını aktardı.
Uygun, Türk zeytinyağı ve diğer tarım ürünleri ile ilgili olarak rakip ülkelerle olan rekabette zorluklar yaşadıklarını belirtti. Ürünlerin uluslararası pazarda bilinirliğinin artırılması için Türk zeytinyağının tanıtımını yapmak üzere Foodex Fuarı’na katılım sağladıklarını aktardı.
Birol Celep: “Türkiye pahalı değil, çok çok pahalı bir ülke”
Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Birol Celep, Japonya’da enflasyon oranının son yıllarda yükseldiğini belirterek, bu durumun Türk gıda ürünlerinin fiyatlarının artmasına neden olduğunu ifade etti. 2025 yılında Türkiye’nin Japonya’ya gıda ihracatında önemli bir kayıp yaşanacağına dikkat çekti.
2024 yılının ilk iki ayında Japonya’ya olan gıda ihracatının 98 milyon dolardan 46 milyon dolara düştüğünü belirten Celep, Türk mutfağının tanıtımının önemine vurgu yaparak, yeni Turqualıty projesinin büyük bir fırsat sunduğunu dile getirdi.
Osman Serdaroğlu, menüleri 72 bin profesyonel ziyaretçiye sundu
Foodex Japan 2025 Fuarı sırasında Türkiye standında 42 firma, Türk gıda ürünlerini tanıttı. Michelin yıldızlı şef Osman Serdaroğlu, Türk ürünlerini Japon damak tadına uygun şekilde hazırladığı özel menüleriyle fuarın 72 bin profesyonel ziyaretçisine sundu. Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi Oğuzhan Ertuğrul da stantları ziyaret eden isimler arasında yer aldı.
Ege İhracatçı Birlikleri heyeti, Japonya Ulusal Tarım Kooperatifleri Federasyonu, Otsuma Kadın Üniversitesi, Japonya Balıkçılık/Su Ürünleri Birliği gibi birçok önemli kuruluşlarla iş birliğini güçlendirmeye yönelik adımlar attı.