USD37,98
%0.2
EURO41,71
%-0.77
EURO/USD1,09
%-0.98
BIST9.379,83
%-1.1
Petrol66,15
%-5.69
GR. ALTIN3.691,40
%-2.78
  1. Haberler
  2. Konaklama
  3. Trabzon’da Arap Turizminde Düşüş, Oteller Satılık!

Trabzon’da Arap Turizminde Düşüş, Oteller Satılık!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Trabzon’da pandemi döneminin ardından zirveye ulaşan Arap turizmi, beklenmedik bir şekilde gerileme göstermeye başladı. Kayıt dışı işletmelerin engellenmemesiyle birlikte, kentteki otellerin çoğu zor duruma düşerek satışa çıkarılma aşamasına geldi.

Küçük bir tarihçe sunacak olursak, Trabzon’da Körfez ülkelerinden gelen turistlerin artışı 2010’lu yıllarda başladı. Pandemi hariç her yıl büyüyen bu hareketlilik, geçen yaz dönemi hayal kırıklığı yarattı. Enflasyonun döviz oranlarını aşması sonucu turistlerin harcamaları önemli ölçüde azaldı; bu durum, artan kayıt dışı konaklama tesislerinin de etkisiyle otel işletmecilerini işletmelerini satma noktasına getirdi.

2010 yılında köklü bir turizm hareketliliğiyle tanışan Trabzon, özellikle 2022 yılında pandeminin geride bırakılmasıyla birlikte yoğun bir ziyaretçi akışına uğradı. Yatırımcıların bölgede yeni oteller açmasıyla birlikte, kayıt dışı konaklama yerleri de hızla çoğaldı. Ancak şu anda arzın talebi geçmesi, sektördeki olumlu gidişatı tersine çevirdi.

Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre, ocak-eylül döneminde Trabzon’a 648 bin 510 yabancı turistin geldiği kaydedildi. Yabancı turist sayısındaki düşüş, yalnızca %0.64 oranında gerçekleşirken, kayıt dışılığın artmasıyla otel işletmelerinin payı küçüldü ve bu nedenle 20 yıldan fazla süredir faaliyet gösteren otellerin birçoğu satılma aşamasına geldi.

trabzon,-oteller,-satilik-001.jpg

AKSU: MARKA OTELLER SATIŞ DÜZENİNE GEÇMEYE BAŞLADI

Sahibinden.com’da Trabzon’daki 12 otelin satışta olduğu görüldü. Trabzon Oteller Birliği Başkanı Mustafa Aksu, kentteki otellerin çoğunun talipleri bulunduğu için satışa hazır durumda olduğunu belirtti. Aksu, “Bölgemizde otel satışları başlamış durumda. Marka oteller de satış için fiyat vermeye başladı. İşletmeciler sorunların çözülmemesinden bıktı. Trabzon’da turizm sektörünü kolektif biçimde sona erdirdiler. Şu an mutlu olan bir otel yok. Sadece kayıtdışı işletmeler memnun çünkü resmi giderleri yok ve kar oranları yüksek” dedi.

Kayıt dışı işletmelerin yatak kapasitesi il genelinde olağanüstü bir artışa sebep olduğunu belirten Aksu, “Eğer kapasite standartlarda kalsaydı, temmuz ve ağustos aylarında yer bulamayan misafirler, eylül ve ekim aylarını tercih ederdi. Ancak bu böyle olmadı; dolayısıyla turizm sezonu yalnızca bir ayla sınırlı kaldı. Yıllık doluluk oranı %25’ten %17’ye düşerken, yaz ortalaması %100 civarındayken bu yaz %65 şeklinde kapandı” ifadelerini kullandı.

Yaz döneminde kayıt dışı işletmelere karşı mücadele verdiklerini vurgulayan Aksu, denetim ve ceza uygulamalarının yetersiz kaldığını dile getirdi. Trabzon’un resmi yatak kapasitesinin yaklaşık 30 bin olduğunu, ancak bunun iki katı kadar kayıt dışı işletme bulunduğunu söyledi. Kamu görevlilerinin kanunu yeterince uygulamaktan uzak olduğunu belirtti.

‘EGE VE AKDENİZ’DE UYGULANAN KANUNLAR TRABZON’DA GEÇERSİZ’

Aksu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlemelerinin Trabzon’da yetersiz kaldığını ifade etti: “Ege ve Akdeniz bölgelerinde uygulanan kanunlar Trabzon’da ma

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Travel Türk Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!