Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, “Antik dönemde Stratonikeia’nın bir lahit üretim merkezi olduğu düşünülmektedir. Elde edilen yeni eserler, bu tezi destekleyecek nitelikte” ifadesini kullandı.
DENİZLİ – Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Bilal Söğüt Başkanlığında yürütülen arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmaları çerçevesinde Stratonikeia Antik Kenti’nde girlandlı (meyve, çiçek ve yapraklardan oluşan çelenk) 2 bin yıllık bir lahit mezar bulundu.
Prof. Dr. Bilal Söğüt, “Yürütülen bu çalışmalar, Klasik, Hellenistik, Roma İmparatorluk Dönemi ile Doğu Roma Dönemi yapılarının yanı sıra Menteşe Beyliği, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi yapıları üzerinde de sürdürülmektedir. Antik kentin içerisinde, antik yapılara ek olarak Osmanlı Dönemi’ne ait bir köy meydanı da yeniden canlandırılmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen ‘Geleceğe Miras Projesi’ kapsamında aralıksız devam eden bu kazılar, yıl boyunca süregelmektedir.” dedi.
STRATONIKEIA LAHİT ÜRETİM MERKEZİ
Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, “Antik dönemde Stratonikeia’nın bir lahit üretim merkezi olduğu düşünülüyor. Yeni çalışmalarda bulunan eserler bu düşünceyi destekliyor. Roma Hamamı, bouleuterion (Meclis Binası) ve Gymnasion (Spor Okulu) gibi yapılar ile tiyatroya giden yol üzerinde, ayrıca agora (kamusal etkinliklerin yapıldığı alan) olduğu düşünülen bölgedeki kazılar 2025 yılında yoğunlaştırılacak.” şeklinde konuştu.
AŞK TANRISI MOTİFLERİ
Burada, Erken Doğru Roma (Bizans) Dönemi seviyesinde gerçekleştirilen çalışmalarda bir lahit mezar daha ortaya çıkarıldı. Antik dönemde kentin nekropol (mezarlık) alanında tekrar kullanılmış olan bu lahit, dış kısmındaki girlandı ile dikkat çekiyor. Köşelerdeki koç başları, ortadaki boğa başları ve eros figürleriyle süslenmiş olan lahdin girland betimlemeleri; çam kozalağı, haşhaş, nar ve üzüm gibi meyvelerin yanı sıra yaprak ve çiçeklerle zenginleştirilmiş. Dönemin özelliklerine göre gösterişli bir işçilik sergileyen çelenk, üzerindeki mimari süslemelere bağlı olarak daha net bir tarih sunmaktadır. Daha önce de Stratonikeia antik kentinde lahit ve lahit parçaları bulunmuştu. Bu örnek, bilinen en erken ve en güzel betimleme olarak kayıtlara geçmiştir.”