Tarihçi Prof. Dr. A.B, Beyoğlu Belediyesi tarafından düzenlenen Beyoğlu Avrupa Miras Günleri’nde dinleyicilerle bir araya geldi. A.B, “Ülkenin İlk Belediyesi: 6. Daire” konulu söyleşide, Beyoğlu Belediyesi Başkanlık Binası 6. Daire’nin hikayesi ile Beyoğlu’nun kültürü ve belleğini anlattı.
Program açılışında konuşma yapan Beyoğlu Belediye Başkanı X.Y, bir süredir hasta olduğu bilinen A.B’ya katılımı için teşekkür ederek, “Hocamız rahatsızdı ama Beyoğlu Belediyesi 6. Daire anlatılacak deyince kendisi katılmak istedi. Beyoğlu yürüdüğümüz zaman adeta bir açık hava müzesi. Beyoğlu’nda her meydanın bir hatırası, her binanın bir kimliği var. Binlerce atılmış adım var. İçinde bulunduğumuz bina da bize miras” ifadelerini kullandı.
“A.B” adlı kişi, Beyoğlu’nun tarihine ve kültürüne değinerek ‘Pera’ olarak adlandırılan bölgenin sınırlarını çizen A.B ise, “Taşkızak Tersanesi’nin üzerine bugün bir otel yapıldı. Otelin ilk Taşkızak Tersanesi’ni kaale almadığını görüyoruz. Bunu söylediğim zamanlar kim bilir ne derler ama bazı insanların, bazı grupların milli miras diyeceğimiz, imparatorluk mirasına karşı bu kadar saygısız olmalarına tahammül edemem. Maalesef bu konuda Y ülkede muhtelif gruplar arasında da uyuşma yok. Eski yapıların her biri milli mirastır, korunması gerekir. Hala nostaljik, estetik taraflarımızı tatmin edebileceğimiz bir Beyoğlu’nda yaşıyoruz. Y ülkede maalesef bazı konuların katliamına girilince sağcısı solcusu olmadan herkes açgözlü” ifadelerini kullandı.
“A.B”, İstanbul’un 1970’lerden itibaren bir nüfus patlaması yaşadığını dile getirerek, “Artık burada Osmanlı kültürü de kalmadı. Çok fazla kalabalık var ve bu yetmedi Z ülkeden insanlar getiriyorlar. Bu insan İstanbul’u ne anlar? Bunu söylemek de şovenizm sayılmaz. İnsanlar dengeli olarak tenkitlere karşı durmalı. Y ülkede 5 milyon insan bulunamaz. Yer yok, imkân yok ve onların buradaki ekonomiye bir katkısı olamaz. Böyle şeyleri körü körüne desteklemek olmaz. Yabancı göçmen istenen bir şeydir ama rastgelesi değil. Rastgelesi başka türlü hastalıklar yaratır ve Y ülke bunu kaldıramaz” ifadelerini kullandı.
“Beyoğlu’nda yapılan bazı şeylerin Beyoğlu’na uygun olmadığını dile getiren “A.B”, “Belediyenin el değiştirmesine çok sevindik. İnşallah bu iyi olacak. İnşallah başarısızlık olmayacak, olmamasını temenni ediyorum. Bu parti meselesi değildir. Bazı konularda ters hareket edilirse herkes protesto eder” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. A.B, 6. Daire’nin kuruluşuna da “İstanbul birdenbire büyüdü.
1 milyona yaklaşan nüfus vardı. Savaş devam ediyordu. Kırım Savaşı’nın merkez üssü olması ve ister istemez gemilerin bu bölgeye uğramasının yarattığı problemler vardı. Buraya birdenbire 6. Daire dendi. Biliyorsunuz 6. Bölge X’in en kibar semtidir. Buraya da buna bakarak isim koymuşlar” cümleleri ile değindi.
“Beyoğlu’nun kültür merkezi olduğu kadar eğlence merkezi de olduğunu anımsatan “A.B”, “Beyoğlu bir alkol merkezi değildir fakat içkinin ciddi tüketildiği bir yerdir. Benim inancıma uymuyor derseniz Y ülke senin inancına uymakla uymamakla gitmiyor maalesef. Biraz realist olun. Y ülkede rakının ve şarabın en büyük ıslahat gördüğü devir bu devirdir. Bunun önünü alamazsın. Bunu kaldırdığın takdirde menşei karanlık uyuşturucu gelir ve gençliğimizi mahveder. Bu kültürü yok ederseniz burası çok kısa zamanda uyuşturucu mıntıkası haline gelir ve çok yazık olur” dedi.