USD39,86
%0.1
EURO46,98
%0.33
EURO/USD1,18
%0.19
BIST10.275,75
%0.46
Petrol68,30
%-0.73
GR. ALTIN4.274,34
%0.35
  1. Haberler
  2. Turizm
  3. Mısır Piramitlerinin Gizemi Çözülüyor!

Mısır Piramitlerinin Gizemi Çözülüyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mısır piramitleri ile ilgili 4.500 yıllık tartışmalar yeni bir boyut kazanıyor. Ünlü bir uzmandan gelen açıklamalar, “Piramitleri kim yaptı?” sorusuna ilgi çekici bir yanıt sunuyor.

UĞUR ONUR URHAN – TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL –
Antik dünyanın en büyük yapılarından biri olan Mısır piramitlerinin inşa süreci hakkında yıllardır süregelen spekülasyonlar, bilimsel verilerle yeniden şekilleniyor. Şimdiye dek kölelerin inşa ettiği düşünülen piramitler üzerine yapılan son arkeolojik keşifler, bu algıyı değiştirecek türden görünüyor. Örneğin, tarihin derinliklerinden gelen bilgiler, piramitlerin bir grup kalifiye işçi tarafından yapıldığını belirtiyor. Bu durum, Mısırlı işçilerin yapacağı işler konusunda daha önce öne sürülen varsayımları sorgulanır hale getiriyor.

YENİ YAZITLAR ORTAYA ÇIKTI
Uzmanlar, Büyük Piramit’in iç duvarlarında yeni yazıtlar buldu. Bu yazıtlar, piramitlerin inşasında kölelerin değil, ücretli çalışan işçilerin yer aldığını gözler önüne seriyor. Dünyaca ünlü Mısırolog Dr. Zahi Hawass ve ekibi, Kral Odası’nın üzerindeki odaları tarayarak M.Ö. 13. yüzyılda yaşamış insanlara ait daha önce hiç keşfedilmemiş yazılara ulaştı.

Ekip, piramidin güney kısmında inşaata hizmet eden işçilere ait mezarlara da rastladı. Bu mezarlarda, yazılı taşları ve taş taşıyan heykelleri bulunan Dr. Hawass, mezarların inşaatta çalışmış kalifiye işçilere ait olduğunu belirtti.

misir-piramitleri--001.jpg“KÖLE OLMALARI MÜMKÜN DEĞİL”
Daily Mail’de yer alan bilgilere göre, Dr. Hawass, bu durumu “Bu keşifler, piramitleri inşa edenlerin köleler olmadığını kanıtlıyor” sözleriyle açıkladı. Ayrıca, kölelerin mezarlarının piramidinin gölgesine gömülme olasılığının bile olmadığını vurguladı. En son keşifler, piramitlerin inşasıyla ilgili birçok sorunu da çözmeye yardımcı oluyor. Yaklaşık 300 metre uzaktaki taş ocağından taşların çakıl ve çamur kullanılarak yapıldığı rampalar aracılığıyla taşındığı tespit edildi.

Şu an Dr. Hawass, Büyük Piramit’in derinliklerine keşif yapmak için bir robot gönderme projesi üzerinde çalışıyor. Böylece modern teknoloji yardımıyla bu yapının bilinmeyen yönlerine ulaşılabileceği umuluyor. Eski kaynaklarda piramitlerin köleler tarafından yapıldığı inancı yaygınlık kazanmış durumda.

misir-piramitleri--002.jpgDAHA ÖNCE DE BULUNTULAR VARDI AMA…
Büyük Gize Piramidi, Eski Krallık’ın Dördüncü Hanedan döneminde inşa edilen en büyük Mısır piramididir. Etrafında Kefren ve Mikerinos piramitleri ile Büyük Sfenks de bulunmaktadır. Bu yapıların nasıl yapıldığı ve işlevlerinin neler olduğu üzerine çeşitli tartışmalar devam ediyor. Daha önce 19. yüzyılda bulunan bazı yazıtların inşaat tarihinden çok sonra eklendiği iddia edilmişti.

Dr. Hawass, Dr. Beall ile yaptığı bir sohbette, “Elde ettiğiniz yazıtların gerçek olup olmadığı ile ilgili geçmişte tartışmalar yaşandığını biliyoruz. Ancak şu an yeni yazıtlar keşfettiniz” ifadelerini kullandı.

misir-piramitleri--003.jpgGÜNÜMÜZDE İNŞA ETMEK NEREDEYSE İMKÂNSIZ
Dr. Hawass, daha önce hiç gösterilmemiş bazı görseller ile yazıtların zor ve tehlikeli alanlarda bulunduğunu söyledi. “Bu yazıtlar, yalnızca uzman Mısırologların okuyabileceği bir yazı stili kullanılarak yazılmıştır. Günümüzde bunun bir sahtesini üretmek neredeyse imkânsız” dedi. Ayrıca, bazı gezginlerin, piramitlerin içine girip isimlerini taşlara kazıdığını ekledi. Ancak buldukları yazıtların, piramit inşaatında çalışan işçilere ait olduğu ortaya çıktı.

misir-piramitleri--004.jpgİNŞAAT ARAÇLARI MEZARLARA KONULMUŞ
Dr. Hawass, inşaat işçilerine ait mezarların bulunmasının da önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Mezarlarında inşaat sürecinde kullanılmak üzere çakmaktaşından araçlar ve dövme tahtalarının bulunduğunu belirtti. Büyük Piramit’in tabanı dev bir kayadan oluşmakta olup, bu kaya 8,5 metre derinliğe kadar oyulmuş. İşin ardında, inşaatçıların kayayı keserek düz bir platform oluşturacak şekilde çalışması olduğu ifade edildi. Ayrıca, işçilerin taşları kesimden taşıma süreçleri hakkında detaylar da verildi.

“BÜYÜK BOŞLUK” PROJESİ HAZIRLIĞI
Dr. Hawass, “Büyük Boşluk” projesi hakkında de bilgiler verdi. Proje çerçevesinde, 1 santimetre büyüklüğündeki bir robotun piramidin duvarına açılan küçük bir delikten içeri gönderilmesi planlanıyor. 2017’de keşfedilen bu alanda, Keops’un kayıp lahdinin bulunabileceği düşünülüyor. Gelecek yıl Ocak veya Şubat ayında bu projenin başlaması bekleniyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Travel Türk Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!