Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Japonya’nın başkenti Tokyo’da, 22 Ekim 2019© Carl Court/2019 Getty Images
Bolu’da 78 kişinin hayatını kaybettiği otel yangınıyla ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cuma günü akşamı katıldığı bir canlı yayında açıklamalarda bulundu.
CNN Türk’te, “yetki” tartışmalarına yönelik soruları yanıtlayan Bakan Ersoy, turizm potansiyeli olan bölgelerin Cumhurbaşkanı kararnamesi ile “turizm merkezi” ilan edildiğini belirtip, bu sayede imar ve turizm amaçlı kamu arazilerinin tahsisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildiğini söyledi
“Özel kanunla tanımlama yapılmadığı” sürece bakanlığın “yetkili olmadığının” altını çizen Ersoy, otel açma sürecinde bakanlığın “belediye onay” belgesini şart koştuğunu, belediye yetkilerinin bakanlığa “devredilmediğini” vurguladı.
“İl özel idaresi diyor ki, ‘Sen bunları yetkili kurumlardan alıp bana getireceksin’ diyor. Türkiye’de resmi yetkili kurum sadece itfaiyelerdir. Kartalkaya’da yetkilendirmeyi Bolu İtfaiyesi veriyor.”
Yangın yeterlilik belgesinin sadece “itfaiye müdürlüklerinden” alındığını söyleyen Ersoy, “İl sınırları içinde bağlı olduğunuz belediyeler veriyor. Mümkünse ilçe, yeterliliği yoksa Bolu Belediyesi. Seben ilçesinin yeterliliği yoksa o zaman Bolu İtfaiyesi,” şeklinde konuştu.
Bakanlık kontrolörü neyi inceliyor?
Bakan, il özel idaresinin rolünü de şu şekilde açıkladı: “İş yeri açmak için çalışma ruhsatını il özel idaresi veriyor. Size listeyi verip, ‘Bunları halledin gelin’ diyor. Burada Bolu İtfaiyesi gerekli denetlemeleri yaptıktan sonra belge veriliyor.”
“Kontrolörümüz nelere bakıyor? Turizmle ilgili süreçleri denetliyor. İş yeri açma ruhsatını görünce bizim için işlem tamam anlamına geliyor. Ana kuralımız bu. Bakanlık kontrolleri tesisin niteliklerinin standartlarının sınıflandırmasını yapıyor. Yıldızını, niteliğini denetliyor. Bakanlık her şeyi denetlemez.
‘Orası nasıl güvenli olabilir ki?’
Bakan, otelin iç kısmına kafeterya açılmasının “hatalı” olduğunu, “Bu otelde ciddi problemler var” sözleriyle dile getirdi: “Binanın güvenliğini konuşuyoruz. Siz bir yangın güvenlik prosedürü oluşturuyorsunuz. Belge geri çekildi diyorsunuz, güvensiz olan binada bir mekan için belge veriyorsunuz. Üst üste ikinci hatayı yapıyorsunuz. Orası nasıl güvenli olabilir ki?”
Son bölümde ise Ersoy, Kartalkaya’daki “tüm otellerin yangın yeterlilik belgelerini Bolu İtfaiyesi’nden aldığını” belirtti: “Almak zorunda zaten, başka yer yok. Burada yeterlilik belgesini veren Bolu İtfaiyesi. Yeterlik belgesini veren denetlemeye yetkilidir. Zorunluk kısmı ise; talep edilirse denetler diyor ya, bu çarpıtıldı. Talep edilmezse denetlemem maddesi değil. Talep edilirse denetlemek zorunda.”
Bolu’da 21 Ocak Salı günü 03:10 sıralarında Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki Grand Kartal Otel’de çıkan yangında hayatını kaybedenlerin sayısı 78’e yükseldi. 10 saat sonra söndürülebilen facia nedeniyle bir günlük milli yas ilan edildi.
Cuma günü mahkemeye sevk edilen sekiz kişiden otel sahibi Halit Ergül’ün tutuklandığı bildirildi.
Olaya ilişkin adli ve idari tahkikat süreci devam ederken, gözaltına alınanların sayısı 14’e çıktı.
Anadolu Ajansı’nın (AA) aktarımına göre, gözaltına alınanlardan ikisinin savcılıkta, dördünün de jandarmadaki işlemleri sürüyor.
Ayrıca, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden (İTÜ) akademisyenler “bilirkişi” olarak görevlendirildi.
İTÜ’nün Afet Yönetimi Enstitüsü, Mimarlık Fakültesi, Elektrik-Elektronik Fakültesi, Makine Fakültesi ve İnşaat Fakültesi’nden akademisyenler sahadaki incelemelere başladı.
Demirören Haber Ajansı’nın (DHA) aktarımına göre, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Ece Kayacan ve henüz ismi öğrenilemeyen bir kişi adliyeye getirildi. Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı’ndaki sekiz kişinin de sorgulamaları tamamlandı.
Aralarında işletme sahibi Halit Ergül ve şirket genel müdürü Emir Aras’ın da bulunduğu grup, tutuklama talebiyle mahkemeye gönderildi. İlerleyen saatlerde Ergül’ün tutuklandığı yerel basında haberleştirildi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in Kartalkaya’da 78 kişinin hayatını kaybettiği yangına ilişkin paylaştığı bilirkişi ön raporunu “korsan metin” olarak nitelemişti.
Tunç, “Hiçbir resmi niteliği olmayan korsan bir metni rapor diye paylaşarak kamuoyunu yanıltmaya ve soruşturmayı etkilemeye çalışmak büyük bir sorumsuzluk ve vicdansızlıktır,” demişti.
Tunç, söz konusu raporun soruşturmayı yürüten Bolu Cumhuriyet Başsavcılığına sunulmadığını bu gerekçeyle hiçbir resmi niteliği olmadığını belirtmişti.
Özel’in paylaştığı raporda neler vardı?
Savcılığın görevlendirdiği bilirkişi heyetinin raporunu paylaşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, raporda Bolu Belediye Başkanlığı’nın adının geçmediğini belirtmişti.
CHP lideri raporda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da arasında bulunduğu birimlerin ‘sorumlu’, otel sahibi ve müteahhit firmaları ile iş verenin ‘kusurlu’ bulunduğu tespitinin yapıldığını bildirmişti.
Rapor, iki kaçış merdiveni bulunması gerekmesine rağmen otelde yalnızca bir kaçış merdiveni olduğuna vurgu yapıyor. Rapora göre dördüncü katta başlayan yangın, mutfak bölümündeki elektrikli endüstriyel ızgara kaynaklı olarak başladı.
Cihazda çıkan ufak çaplı parlama sonrası yanmanın başladığı ve buna zamanında müdahale edilmediği bildirildi.
Özgür Özel paylaşımında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’u da etiketlemişti.
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, yangın faciasıyla ilgili ön inceleme raporunu hazırlayan yedi bilirkişinin dosyadan el çektirildiğini iddia etmişti.