Fikri Turkel On İstanbul
Bir kozmetik ürününe ‘Paraben içermez’ yazısına itibar eder misiniz? Cevabı aşağıda vereceğim ancak yakında böyle bir uyarı bulunan ürünlerle karşılaşmayacaksınız. Çünkü ‘paraben içermez’, ‘florür içermez’ gibi bazı uyarılar artık yasaklandı. Artık ürünlerin içerdikleri değil, içermedikleri yazılacak. Kişisel bakımına önem verenler, bu etiketlerin anlamlarını da bilecek.
Kozmetik üreticileri ve Araştırmacıları Derneği Başkanı Levent Kahrıman’ın ifade ettiği gibi kişisel bakım ürünleri ve parfüm kullanımı artmaktadır ve bu sektör hızla büyümektedir. Bu artış sadece kadınları değil, erkekleri de etkilemiştir. Özellikle e-ticaretin yükselişiyle ilgi daha da artmıştır. Bu nedenle kozmetik ürünler günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Ancak bu ürünlerin güvenli ve etkili bir şekilde kullanılması, etiketlerde yer alan sembollerin doğru anlaşılmasına bağlıdır.
Kozmetik ürün seçimi, cilt-vücut sağlığı ve yaşam kalitesi açısından son derece önemlidir. Tüketicilerin cilt tiplerine uygun ve güvenli içerikler içeren ürünleri tercih etmeleri, olası alerjik reaksiyonlar ve cilt problemlerinin önüne geçmesini sağlamaktadır. Kaliteli ve şeffaf etiketlemeye sahip ürünler, cildin sağlıklı kalmasını ve uzun vadede daha iyi sonuçlar elde edilmesini desteklemektedir. Ancak son dönemde kozmetik ürünlerin kullanımındaki hatalardan kaynaklanan sorunlar endişe verici boyutlara ulaşmıştır.
Türkiye’de kozmetik sektörü hızla büyüyen bir pazardır. 2023 yılında bu pazarın büyüklüğü yaklaşık 15 milyar dolara ulaşmıştır. Türkiye’de kişisel bakım ürünleri toplam kozmetik pazarının yüzde 80’ini oluştururken, yüzde 20’sini makyaj ürünleri, parfümler ve diğer kozmetik ürünler oluşturmaktadır. Türkiye kozmetik sektörü yılda ortalama yüzde 10 büyümekte olup 180 ülkeye ihracat yaparak 120 bin kişiye istihdam sağlamaktadır.
Kozmetik ürünlerde sıkça karşılaşılan sembollerin ve bu sembollerin anlamlarının doğru bir şekilde yorumlanması son derece önemlidir. Açık kavanoz sembolü, raf ömrünün gösterilmesi, kum saati sembolü raf ömrünün kısalığını, geri dönüşüm sembollerinin ambalaj malzemelerinin geri dönüştürülebilirliğini belirttiği gibi diğer semboller de tüketicilere fayda sağlamaktadır.
Kozmetik ürünlerin içeriğinde bulunan kimyasalların fonksiyonları ve bu içeriklerle ilgili iddialar ürün güvenliğini ve etkinliğini belirleyen önemli unsurlardır. Kozmetik ürünlerin güvenli ve etkili kullanımı için sembollerin doğru bir şekilde yorumlanması gerekmektedir. Tüketicilerin, kozmetik okuryazarlığını artırmak ve etiketlerdeki sembollerin anlamlarını bilmek önemlidir.