6 Şubat depreminde Birinci Otel’in yıkılması sonucu hayatını kaybeden turist rehberleri için Troya Milli Parkı içinde hatıra ormanı oluşturuldu. Rehberler için Adalet Platformu, ormanda anma düzenledi. Ölen 72 kişiden 35’i Güney Kıbrıs’tan gelen lise voleybol takımından, 32’si ise Türkiye Rehberler Derneği’nin (TURDER) düzenlediği uygulamalı eğitim gezisine katılan ekiptendi.
Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Derneği, Birinci Otel’de hayatını kaybeden turist rehberleri ve rehber adayları anısına Troya Milli Parkı içinde hatıra ormanı oluşturdu.
Rehberler için Adalet Platformu da “Sonsuzluk Ormanı” adlı hatıra ormanında anma düzenledi.
‘MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK’
Anma kapsamında gerçekleştirilen basın açıklamasını, Platform adına Ayşe Yılmaz okudu.
Sözlerine hatıra ormanını oluşturan Çanakkale Rehberler Derneği’ne teşekkür ederek başlayan Yılmaz, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Her biri hayatlarının başındayken, başarılarıyla adlarını büyük yerlere yazdıracakken, ne yazık ki bugün isimlerini bu fidanların üzerinde görmek bizleri tarifsiz bir acıya boğmaktadır. Onların hayalleri, hedefleri vardı, her biri mesleğine aşkla bağlıydı. Şimdi ise fidanlarla yaşatmaya çalıştığımız hatıraları var. Kalbimiz bu acıyla yanıyor. Ancak çok sevdikleri mesleklerinin odası tarafından hatırlanmaları ve onların hatırasına sahip çıkılması, yüreğimize buruk da olsa bir teselli veriyor.”
“Yaşadığımız bu büyük acının ardından elimizden gelen, canlarımızın hatıralarını yaşatmak, onları unutturmamak ve bu acıya sebep olan herkesin hak ettiği cezayı en ağır şekilde almasını sağlamaktır” diyen Yılmaz, sorumluların hak ettikleri cezaları alana kadar mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı.
Yılmaz, davanın dördüncü duruşmasının 22 Ekim’de görüleceğini hatırlatarak, “Bu noktada, özellikle canlarımızın bağlı oldukları odalar başta olmak üzere tüm rehber odalarına ve Türkiye Rehberler Birliği’ne sesleniyoruz: Bütün gücünüz ve rehberlerin katılımıyla davamızda yanımızda olmanız bize güç katacaktır” dedi.
Yılmaz, basın açıklamasını şu ifadelerle noktaladı:
“Depremin üzerinden 19 ay geçti ama acımız hâlâ ilk günkü gibi taze. Geçtiğimiz hafta Birinci enkazında yeni keşifler yapıldı ve gerçekler bir kez daha gözler önüne serildi. Bilim ve hukuk, bu acı gerçekleri ortaya çıkaracak. Bu canları bizden alan herkes, 72 canın bedelini en ağır şekilde ödeyene kadar mücadelemiz devam edecektir. Adalet, kaybettiğimiz canlara borcumuzdur. Yanımızda olup davamıza sahip çıkan herkese teşekkür ederiz.”
‘6 ŞUBAT BÜYÜK BIR KATLIAMA DÖNÜŞTÜ’
Yılmaz’ın ardından İstanbul Turist Rehberleri Derneği başkanı Ali Can da açıklama yaptı.
Can, “6 Şubat depremi depremin şiddeti ve binaların yapımlarındaki usulsüzlere ek olarak içinde bulunduğumuz toplumsal düzen ve yoksulluk sonucu büyük bir katliama dönüştü” dedi.
“Ailelerimizle birlikte kenetlenip hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz” diyen Can, davanın mevcut haliyle sürdürüldüğü bilinçli taksirle cinayet suçu hükümlerine göre değil, olası kasıt hükümlerine göre sürmesi için mücadele edeceklerinin altını çizdi.
DAVADA SON DURUM
6 Şubat depremlerinde 72 kişinin hayatını kaybettiği ve 3’ü tutuklu 11 şüphelinin yargılandığı Birinci Otel’e ilişkin davanın üçüncü duruşması 12 Haziran’da görüldü.
Ankara 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 3’üncü duruşmasında, sanıkların dinlenilmesine devam edildi.
Açıklanan aralarda, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, tutuksuz sanıklar hakkındaki hükümlerin devamına, KKTC’nin davaya müdahil olma talebiyle ilgili daha önce karar verildiği için talebin reddine, davanın 4. duruşmasının 22 Ekim 2024 tarihinde görülmesine karar verildi.