Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde bulunan Seddülbahir Kalesi’nin restorasyonu, Avrupa çapında “Miras Projesi” ödülüne layık görüldü.
ÇANAKKALE – Osmanlı İmparatorluğu’nun 4. padişahı Mehmed’in annesi Valide Hatice Turhan Sultan tarafından yaptırılan Seddülbahir Kalesi’nde gerçekleştirilen restorasyon çalışması, dünyaca ünlü tasarım dergisi Dezeen’in düzenlediği yarışmada “Mimarlık Kategorisi” altında “Miras Projesi” ödülünü kazandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’ndan gelen açıklamalara göre, Londra merkezli bu dergi tarafından organize edilen Dezeen Ödülleri’nde, mimarlık ve tasarım alanında tanınmış 90 uzmandan oluşan jürinin değerlendirmeleri sonucunda Seddülbahir Kalesi restorasyonu ödüle değecek bir çalışma olarak seçildi.
Yapılan değerlendirmede, restorasyon projesi Avustralya, Çin, Malezya, Belçika, İngiltere ve İskoçya’dan katılan toplam 15 projeyi geride bırakarak bu alanda birinciliği elde etti. Dezeen Ödülleri, farklı mimari, iç mekan, tasarım ve sürdürülebilirlik alanlarında 41 kategoride toplam 231 projeye ev sahipliği yaparak dünya genelinden 82 ülkeyi temsil etti.
366 YILDIR ÇANAKKALE BOĞAZI’NIN GÜVENCESİ
Seddülbahir Kalesi, Çanakkale Boğazı’nın girişini korumak amacıyla 1658 yılında inşa edilmiştir. Kale, Anadolu yakasındaki Kumkale ile boğazın diğer tarafına karşılıklı olarak yerleştirilmiştir. 3 Kasım 1914’te müttefikler tarafından bombalandıktan sonra Türk ordusu, Birinci Dünya Savaşı’nda Çanakkale Cephesi’nde ilk kayıplarını verdi.
Çanakkale Muharebeleri sırasında ciddi hasar gören kale, 2015 yılında Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından başlatılan restorasyon projesinin tamamlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 18 Mart 2023 tarihinde yeniden ziyaretçi kabul etmeye başladı.
Seddülbahir Kalesi restorasyonu, “Türkiye Mimarlık Yıllığı 2023” içinde yer almakta olup, Uluslararası Domus Koruma ve Restorasyon Ödülleri ile Architizer A+ Ödülleri’nde de finalist olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca, TMMOB Mimarlar Odası’nın 19. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri’nde Yapı-Koruma ödülüne, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası tarafından da Genel Kategori Proje ödülüne layık görülmüştür. Restorasyon çalışması, Singapur’da düzenlenen Dünya Mimarlık Festivali’nde “Tamamlanan Kültür Yapıları” kategorisinde jüri özel takdir ödülünü kazanmıştır.
Restorasyon projesi, gelecek yıl Aga Khan, Europa Nostra ve ICOM ödülleri için de yarışma şansına sahip olacak.