TÜRSAB Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu Başkanı Murat Saraçoğlu, Bursa’nın kongre turizmi ve iş dünyasıyla ortak projeler geliştirilerek algısının değiştirilmesi için çaba sarf edildiğini belirtti.
BURSA – Murat Saraçoğlu, Bursa’nın büyük bir turizm potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. Ancak, şehrin sanayi ve ticaretin etkisi altında kaldığını ifade etti. Bu yıl sağlık ve deneyim turizmini öne çıkaracaklarını belirtirken, Arap turistlerin Bursa’yı tercih etmemeye başladığını vurguladı. Bunun yerine Sapanca ve Karadeniz’i tercih ettikleri gözlemleniyor. Bu durum, Bursa turizmcilerine yeni alternatif pazarlar yaratmak yönünde bir fırsat sunuyor.
Saraçoğlu, “Bursa büyük bir potansiyele sahip. Ancak maalesef sanayi ve ticaretin gölgesinde kalıyor. Kongre turizmi ve iş dünyasıyla ortak projeler geliştirilerek bu algıyı değiştirmeye gayret ediyoruz” ifadelerini kullandı. Bursa’nın turizm çeşitliliğine dikkat çeken Saraçoğlu, çocuklar için doğa ve spor turizmi, termal ve sağlık turizmi ile gastronomi turizmi gibi tematik rotaların oluşturulduğunu açıkladı. Ayrıca, doğa sporları için yeni etkinliklerin ilgi çekmeye başladığını dile getirdi. Sağlık turizmi kapsamında Bursa ve Eskişehir gibi iç bölgelere daha fazla turist çekmek amacıyla sağlık paketleri hazırlandığını söyledi.
Avrupa ve Uzak Doğu pazarına açılım
Saraçoğlu, ulaşım altyapısının iyileştirilmesinin önemine değindi. Hızlı trenin turizme büyük katkı sağlayabileceğini ifade eden Saraçoğlu, Avrupa, Latin Amerika ve Asya pazarlarında aktif çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Almanya ve Fransa’dan gelen turistlerin doğa turizmine ilgi gösterdiğini kaydeden Saraçoğlu, özellikle Fransız turistlerin doğada yürüyüş yapma tercihinin öne çıktığını belirtti. Bu nedenle İznik ile Maşukiye arasında bulunan ‘Kral Yolu’ gibi rotaların tanıtılmasına önem verildiğini sözlerine ekledi. Ayrıca Suudi Arabistan, Katar ve Kuveyt gibi ülkelerde yapılacak etkin tanıtımlarla deneyim turizminin öne çıkarılacağını ifade etti.
“Özelden genele bir tanıtım politikası izlenmeli”
Bursa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Tansu Erçevik, Bursa’nın tanıtım bütçesinde İznik’in payının yüzde 80 olması gerektiğini savundu. Erçevik, Bursa’nın tanıtım politikasını tamamen değiştirerek özelden genele bir yaklaşım benimsemesi gerektiğine dikkat çekti. Niş pazarlarla daha fazla pay alabilmesi için dikkat çekilmesi gereken yeni turizm türleri arasında agro turizm ve engelli turizmi gibi alanlar yer alıyor. İlçelerin farklı turizm türleriyle öne çıkarılabileceğine vurgu yaptı.
Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Derneği’nden (GÜMTOB) alınan verilere göre, geçen yıl Bursa’ya gelen turist sayısı, 1 milyon 330 bini yerli olmak üzere toplamda 1 milyon 698 bin kişi oldu. Ortalama kalış süresi 1,72 gün olarak kaydedilirken, yatak doluluk oranı ise yüzde 36,77 seviyesine ulaştı. Bursa, toplamda 522 tesiste, 14 bin 884 odada 31 bin yatak kapasitesine sahip durumda.