Uçak üreticisi ABD’li şirket, güvenlik sorunları ve kazalar nedeniyle son zamanlarda sıkça gündeme gelen Boeing’in çalışanları, yüzde 33’lük zam teklifini reddettikten sonra grev kararı aldı. 2008 yılındaki grev, günde yaklaşık 100 milyon dolara mal olmuştu.
Boeing’in yüzde 33 zam teklifini reddeden işçiler, grev kararı aldı. Uluslararası Makinistler ve Havacılık İşçileri Birliği (IAM) oy kullanan işçilerin yüzde 94,6’sı, ücretlerde dört yıl içinde yüzde 33 artış öngören geçici sözleşmeyi reddetti.
IAM 751. Bölge Başkanı, işçilerin düşük ücretler ve şirketin işleri başka bir yere taşımasını engellemek için emeklilik ve sağlık hizmetleri konusunda verdiği tavizler yüzünden zorluk çektiklerini belirtti.
Boeing ise greve giden işçilerle yeni bir anlaşma için müzakere masasına dönmeye hazır olduklarını açıkladı. Sendika üyeleri, daha fazla zam talep etmek için sosyal medyada şikayetlerini paylaşmışlardı.
Boeing ve IAM arasındaki 4 yıllık sözleşme kapsamında işçilerin maaşlarının yüzde 33 oranında artması öngörülmesine rağmen işçiler bu oranın sendikanın talep ettiği yüzde 40’ın altında kalmasını istemediler.
Grevin, şirketin gelirinin yüzde 14,6 düştüğü ve yaklaşık 1,44 milyar dolar net zarar ettiği bu yılın ikinci çeyreğinde Boeing’in karşılaştığı zorlukları daha da artıracağı belirtiliyor.
Boeing’de 1995’teki 10 haftalık grevin ardından en uzun grev olan 2008 yılındaki 8 haftalık grevin, şirkete günde yaklaşık 100 milyon dolara mal olduğu biliniyor. Şirket, “737 Max” yolcu uçaklarının neden olduğu kazalar sebebiyle 27 milyar dolar kaybetti.
Boeing’in gelir azalmasına ve borçlanmasına rağmen, devasa bir sipariş birikiminin olduğu ve şirketin 500 milyar doların üzerinde bir değere sahip olduğu vurgulanıyor.