Avrupa’daki otelciler, doğrudan dağıtım yerine odaları doldurmak için giderek daha fazla büyük çevrimiçi seyahat acentelerine bağımlı hale geliyor; ancak yarısı, çevrimiçi seyahat acenteleri tarafından haksız muamele gördüklerinden ve fiyatların düşürülmesinden şikayet ediyor
Avrupa’nın en büyük otelcilik derneği Hotrec’in, çevrimiçi seyahat acentelerini “adil olmayan iş uygulamaları” yapmakla suçlayan raporunda bu iddia yer alıyor.
Hotrec, Avrupa Komisyonu’nun bir çevrimiçi seyahat acentesi olan Booking.com’u düzenleyen Dijital Piyasalar Yasası (DMA) kapsamında ‘bekçi’ olarak belirlemesini memnuniyetle karşıladı ve geçen hafta yasanın “uygun şekilde uygulanması” çağrısında bulundu.
Daha fazlası: Which?, gezginleri çevrimiçi seyahat acenteleri yerine doğrudan rezervasyon yapmaya teşvik ediyor
Hotrec Genel Müdürü Marie Audren, Booking.com’u “otel ortaklarından müşteri verilerini saklamak ve otellerin kendi web sitelerinde daha iyi fiyatlar sunmasını engellemekle” suçladı.
Şöyle dedi: “Oteller her gün Booking.com’dan haksız iş uygulamalarıyla karşı karşıya kalıyor – mali kayıp, operasyonel zorlanma ve itibar kaybı. Bunlar sona ermeli.”
Derneğin 2024 Otel Dağıtım Çalışması’nda bu yılın Şubat ve Nisan ayları arasında Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Yunanistan ve Türkiye’de olmak üzere 3.000’den fazla otelle yapılan bir anket yer alıyor. Ancak bu oteller arasında İngiltere bulunmuyor.
2023’te rezervasyonların %51’inin doğrudan geldiği, bunun 2019’dakiyle aynı seviyede olduğu, ancak 2013’teki %58’den düşük olduğu bulundu. Neredeyse üçte biri (%30) çevrimiçi seyahat acenteleri aracılığıyla geldi, 2013’teki %20’den fazla ve yaklaşık %15’i ticaret yoluyla, geri kalanı ise diğer kanallar aracılığıyla geldi.
Booking.com, çevrimiçi seyahat acenteleri rezervasyonlarının %71’ini ve Expedia Group ise %14’ünü oluşturuyordu. Rapor şu sonuca vardı: “Booking.com ve Expedia pazara hakim ve fiyatlandırmayı kontrol ediyor.”
Ankette, çevrimiçi seyahat acentelerinin “yüksek komisyon oranları” hakkında “yaygın şikayetler” ve “tekelci uygulamalar” konusunda “sık sık” suçlamalar olduğu, çevrimiçi seyahat acentelerinin “pazarlama bütçelerini kullanarak otel fiyatlarını düşürdüğü” ve “otel sahibinin izni olmadan yetkisiz indirimler ve promosyonlar sunduğu” ortaya çıktı.
Beş otelden ikisinden fazlası (%43), çevrimiçi seyahat acenteleri tarafından fiyatlarının düşürüldüğünü bildirirken, %16’sı “sık sık” fiyat indirimine uğradığını belirtti.
Hotrec ayrıca “diğer platformlardan yeniden satış da dahil olmak üzere çevrimiçi seyahat acenteleri uygulamalarının adilliği ve şeffaflığı konusunda endişeler” kaydetti.
Oteller, “destek için çevrimiçi seyahat acenteleriyle iletişim kurmada sorunlar”, “çevrimiçi seyahat acenteleri aracılığıyla rezervasyon yapan misafirlerle iletişimin zayıf olması” ve “birden fazla çevrimiçi seyahat acentesi kaynağından gelen rezervasyonları takip etmede sorunlar” yaşadıklarını bildirdi.
Raporda ayrıca çevrimiçi seyahat acenteleri çoklu kaynak kullanımının “fiyat tutarsızlıklarına, rezervasyon hatalarına, doğrudan misafir teması eksikliğine, zayıf müşteri hizmetlerine, mali kayba, operasyonel zorlanmaya ve itibar kaybına” yol açtığı belirtildi.
Ancak otellerin neredeyse yarısı (%48) oda gecelerinin üçte birini veya daha fazlasını satmak için çevrimiçi seyahat acentelerine güveniyor ve %20’si yarısından fazlasını satıyor; en çok güvenenler ise küçük oteller.
EC, Rezervasyonun DMA ile ‘tam uyumlu’ olmasını sağlayacak
Avrupa Komisyonu, Mayıs ayında bir çevrimiçi seyahat acentesi olan Booking.com’u Dijital Piyasalar Yasası (DMA) kapsamında ‘bekçi’ olarak onayladı.
Ebeveyn Rezervasyonunun DMA’ya uyması ve uyumunu raporlaması için altı ayı vardır.
Komisyon, uyulmaması durumunda dünya cirosunun %10’una kadar para cezası, tekrarlanan ihlallerde ise %20’ye kadar para cezası verebileceği gibi, bir kapıcıyı bir işletmeyi veya işletmenin bir bölümünü satmaya zorlamak gibi ek çözümler de uygulayabilir.
Rekabet Politikasından Sorumlu EC Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, “Kararımızın ardından tatilciler daha fazla seçeneğe sahip olmaya başlayacak ve oteller daha fazla iş fırsatına sahip olacak.” dedi.
İç pazar komisyoneri Thierry Breton şunları ekledi: “Rezervasyon, Avrupa turizm ekosisteminde önemli bir oyuncudur. DMA ile tam uyumlu olduğundan emin olmak için çalışacağız.”
DMA 7 Mart’ta yürürlüğe girdi ve Avrupa Komisyonu aynı ay, Google’ın ana şirketi Alphabet ve diğer ‘bekçi’ platformlar Apple ve Meta hakkında uyumsuzluk nedeniyle kapsamlı soruşturmalar başlattı.
Google, aralarında Google Uçuşlar ve Google Oteller’in de bulunduğu arama sonuçlarının kendi hizmetlerini rakiplerine tercih edip etmediğiyle ilgili iki soruşturmanın konusu.