Alanya ilçesindeki sahile atılan çöplerin içine girerek denize ulaşamadan ölmek tehlikesi yaşayan caretta caretta yavruları, gönüllüler tarafından kurtarıldı.
Alanya sahillerinde caretta caretta yuvalama alanlarından mayıs ayından itibaren kumun altına gömülen yumurtalardan çıkan yavruların denizle buluşma süreci devam etmektedir.
Özellikle yaz aylarında balık tutmak ve deniz keyfi yapmak için sahile gelenlerin attığı çöpler, nesli tükenme tehlikesi altında olan caretta caretta türü deniz kaplumbağası yavrularını olumsuz etkilemektedir. Üreme alanlarındaki yumurtadan çıkan ve denize ulaşmak isteyen caretta caretta yavruları, amatör balıkçılar ve diğer kişilerin sahile attığı içecek şişeleri, plastik bardaklar ve diğer plastik atıkların içine girerek ölme tehlikesi ile karşı karşıyadır.
Caretta carettalar için 18 yıldır Alanya’nın Yeşilöz ve Uğrak mahallelerinde gönüllü olarak aralıksız nöbet tutan çevreci bu insan, gelen çöpler ve özellikle plastik bardakların içine girerek denize ulaşamadan ölme tehlikesi yaşayan caretta caretta yavrularını düzenli olarak kurtardıklarını aktardı.
“LÜTFEN DOĞAMIZI KORUYALIM, DOĞAMIZ BİZİM HAYAT SİGORTAMIZ”
Bazı amatör balıkçıların caretta caretta yuvalarının koruma kafeslerine zarar verdikleri belirtilirken, yetkililerden yardım isteyen bu insanlar, “Bu bölgede bulunan otellerde konaklayanlar ve sahile gelenler yiyip içtikleri çöpleri sahile atıyorlar. Maalesef bu güzellikler çöp yuvasına dönüşüyor. Lütfen doğamızı, yeşilimizi ve mavimizi koruyalım. Bazen balık tutan kişiler ağlarını ve misinelerini denizde bırakıyorlar. Bu da yavruların tehlikede olmasına neden olabilmektedir. Balıkçılarımızdan da ricamız, önceliğimiz caretta carettalar olsun. Binlercesi denize ulaşmaya çalışıyor ama sadece biri hayatta kalıyor. O caretta caretta ise 25-30 yıl sonra aynı sahillere yumurtlamak için geri dönüyor. Lütfen doğamızı koruyalım, çünkü doğa bizim hayat sigortamız” şeklinde konuştu.