Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA), son 15 yılda Nevşehir, Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir ve Niğde’de toplamda 4 milyar 700 milyon liralık yatırımı hayata geçirdi.
NEVŞEHİR – Orta Anadolu’nun turizm potansiyelini açığa çıkarmak ve sürdürülebilir kalkınmayı mümkün kılmak amacıyla oluşturulan Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA), bölgedeki yatırım rakamlarını yükseltmeye devam ediyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinasyonuyla 2010 yılında Nevşehir’de faaliyete geçen AHİKA, turizm, sanayi, sosyal projeler ve dijital dönüşüm gibi çeşitli alanlarda kalkınma odaklı projeleri destekliyor.
AHİKA Genel Sekreteri Bekir Varol, şimdiye dek 5 ilde 891 projeye toplam 2 milyar 700 milyon liralık doğrudan hibe verdiklerini ve bu meblağın kamu ile özel sektör katkılarıyla 4 milyar 700 milyon liraya ulaştığını ifade etti.
Turizmin tanıtımına yönelik stratejik adımlar atan Varol, ajansın turizm konusundaki çalışmalarına vurgu yaparak şu açıklamalarda bulundu:
“Uluslararası ölçekte turizm destinasyonlarımızın bilinirliğini artırmak için fizibilite raporları hazırlıyoruz ve marka değeri oluşturuyoruz. Kırşehir’i UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na müzik alanında dahil ettik. Ayrıca, 2023 yılında Nevşehir için gastronomi alanında yapmış olduğumuz başvuru ile ulusal listeye girmeyi başardık.”
Kültür rotaları açısından Türkiye’yi temsil ettiklerini belirten Varol, 2023 yılında Avanos’u Avrupa Konseyi’nin 48 kültür rotasından biri olan Avrupa Seramik Rotası’na dahil ettiklerini dile getirdi. Kapadokya’nın eşsiz bağ kültürünün 2025 itibarıyla “Asmanın Yolları” rotasına katılacağını duyurdu ve Türkiye’den bu rota ile destinasyon bazında dahil edilen ilk ve tek rota olduklarının altını çizdi.
Turizm sektöründeki nitelikli insan kaynağına yatırım yapmaya önem verdiklerini aktaran Varol, Nevşehir’de düzenlenen eğitim programlarıyla 40 gencin sıcak hava balonu pilotu ve teknisyeni olarak sektöre kazandırıldığını hatırlattı. Bunun yanı sıra, Bakanlık koordinasyonundaki “Siber Vatan” projesi aracılığıyla gençlerin siber güvenlik alanında eğitilerek dijital turizm altyapısına katkıda bulunduklarını belirtti.
Geleceğe yönelik projelere odaklanacaklarını ifade eden Varol, dijital, çevresel ve sosyal dönüşüm projelerine daha fazla destek vermeyi planladıklarını belirtti. Dünya Bankası iş birliğiyle gerçekleştirilecek yeşil dönüşüm projeleri kapsamında kalkınma ajanslarına tahsis edilen 400 milyon dolarlık bütçeyle hem kamu kurumları hem de özel sektör desteklenecek.
AHİKA’nın çabaları sayesinde Orta Anadolu, yalnızca sanayi ve altyapı yatırımlarıyla değil; aynı zamanda turizm alanındaki etkin çalışmalarıyla da öne çıkıyor. Bölgedeki marka şehirler, uluslararası ağlara katılım, kültür rotaları ve insan odaklı eğitim projeleri ile Türkiye’nin yükselen turizm destinasyonları arasında kendine sağlam bir yer edinmekte.