BODRUM – Bodrum’da turizm sezonu, ‘pahalılık’ tartışmalarıyla birlikte devam ediyor ve beklentilerin altında seyrediyor. İlçede geçen yıla oranla otel ve işletmelerde iş kaybı yüzde 45’e kadar ulaşmış durumda.
Bodrum, Türkiye’nin tanınmış turizm destinasyonlarından biri olmasına rağmen, bu sezon istenilen seviyede doluluk oranlarına ulaşılamıyor. Gece eğlence mekanlarında ve kumsal restoranlarında boşluklar dikkat çekerken, otellerde durum biraz farklı. Büyük otellerde erken rezervasyonlarla yüzde 90’a varan doluluk oranları gözlenirken, butik ve daha küçük otellerde doluluk oranları yüzde 40’lara kadar düştü. Geçen yıla göre Bodrum’da dış pazarda yüzde 11’lik bir artış olsa da, iç pazarda yüzde 20’lik bir daralma yaşanıyor.
Bodrum’daki turizm krizi işletmeleri olumsuz etkiliyor. Aqua Resturant işletmecisi Medeni Özbilir, yaşanan düşüşe dikkat çekerek, “Bodrum düzeyinde genel olarak bir sorun var. İş yapamayan esnaf, boş oteller, ciddi bir sorunla karşı karşıya. Geçen seneye göre yüzde 45’e varan bir iş kaybı yaşanıyor. Yemeğe gelen misafirlerin Bodrum’u pahalı bulduğunu belirtiyorlar. Türkiye artık pahalı bir ülke haline geldi” şeklinde konuştu.
Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Ömer Faruk Dengiz’e göre, iç pazardaki daralma nedeniyle küçük otellerde doluluk oranları yüzde 40’lara kadar geriledi. Çeşitli verilere dayanarak yaptığı açıklamada, Bodrum’a gelen yabancı turist sayısında geçen yıla kıyasla yüzde 11’lik bir artış olduğunu ve özellikle Kurban Bayramı’nda iç pazarda bir daralma yaşandığını belirtti.
Gümüşlük Mahallesi’nde işletmeci Kenan Arslan, Bodrum’da turistlerin harcama limitlerinin düştüğünü ve işletmeler olarak beklentilerin altında kaldıklarını ifade etti. Benzer şekilde, Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Onursal Kurucu Başkanı Serdar Karcılıoğlu da, otellerin beklenen doluluk oranlarına ulaşamadığını ve orta gelir gurubunun tatil yapma imkanının azaldığını belirtti.