Dünyanın en büyük çevre raporlama platformu CDP’nin Türkiye 2024 İklim Değişikliği ve Doğa Raporu ile lider şirketlerin isimleri belli oldu.
İSTANBUL – Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun 2010 yılından beri sürdürdüğü Türkiye çalışmalarının bir parçası olan CDP’nin “Türkiye 2024 İklim Değişikliği ve Doğa Raporu”nun sonuçları, 16 Mayıs’ta gerçekleştirilen “CDP Türkiye 15. İklim Değişikliği & Doğa Konferansı: 2024 Sonuçları ve Ödül Töreni” ile duyuruldu.
Bu yıl, CDP dünya genelinde 23.000’den fazla şirketi değerlendirdi; bu şirketlerin sadece %2’si en yüksek “A” notunu almayı başardı. Türkiye’den 28 firma, CDP’nin Küresel A Listesi’ne katılarak bu seçkin grupta yer aldı.
CDP aracılığıyla dünya genelinde yaklaşık 25.000 şirket çevresel verilerini raporladı. Türkiye’den ise 138 firma bu süreçte yer aldı. Bir önceki yıla oranla, Türkiye’den iklim değişikliği teması altında raporlama yapan şirket sayısı %21, su güvenliği alanında %65 ve ormansızlaşma konusunda ise %220 oranında bir artış gösterdi.
CDP Türkiye’nin 2024 yılına ilişkin analizleri, Garanti BBVA’nın ana sponsorluğunda gerçekleştirilen etkinlikte kamuoyuyla paylaşıldı.
CDP, 2024 yılı için İklim Değişikliği, Ormansızlaşma ve Su Güvenliği soru setlerini tek bir Kurumsal Soru Seti altında birleştirerek raporlamada önemli bir dönüşüm gerçekleştirdi. Bu yıl, plastikler ve biyoçeşitlilik ilk kez bağımsız tema alanları olarak ele alınırken, KOBİ’lere yönelik yeni bir soru seti de süreçte yer aldı. Raporlama yapan şirket sayısındaki artış dikkat çekici düzeydedir.
CDP Türkiye 2024 İklim Değişikliği ve Doğa Raporu, Türkiye’den CDP’ye raporlama yapan şirketlerin çevresel riskleri ve fırsatları üst düzey yönetişim ve stratejik karar alma süreçlerine entegre etmeye başladığını ortaya koyuyor. Ancak bu ilerleme, büyük ölçüde iklim değişikliği konularına odaklanmış durumda. Su güvenliği konusunda orta düzeyde bir olgunluk bulunurken, diğer çevresel temalar oldukça geride kalıyor. Şirketlerin doğa temelli konuları yönetişim, strateji ve performans ölçüm sistemlerine daha iyi entegre etmeleri gerektiği gözlemleniyor.
Şirketlerin %98’i, iklim değişikliği konusunda yönetim kurulu düzeyinde sorumluluk aldıklarını belirtirken, %93’ü yönetim kurullarının iklim konusunda bilgi sahibi olduğunu ifade etti. Üst düzey yöneticilerin iklim hedeflerinin başarısı ile bağlantılı olarak %78’inin ücretlendirilmesi yapılmakta. Ancak doğa temelli konular, kurumsal yönetişim sistemlerinde yeterince yer bulamıyor.
2024 yılı itibarıyla, Türkiye’deki firmaların su risklerine yönelik farkındalık ve yönetim becerileri belirgin bir artış gösterdi. Raporda, su stresinin yaygın olduğu alanlara dikkat çekildi. Şirketlerin %66’sı, suyu stres altındaki havzalardan çekerken, tesislerin %72’si bu yüksek riskli bölgelerde yer almakta.
Türkiye’den raporlama yapan şirketlerin plastik kullanımı, tedarik zinciri genelinde haritalanmaya başlandı ve bu alanda hedefler belirlendi. Fakat geri dönüşüm ve döngüsel ürün tasarımı gibi uygulamalar sınırlı düzeyde kalmaya devam ediyor. Şirketlerin %40’ının plastik ham madde kullanımını azaltmaya dönük hedefleri bulunurken, %47’si plastik kullanımını haritalayıp hedefler koymuş durumda. Ormansızlaşmayı önleme hedefi ise şirketlerin yalnızca %30’unda mevcut.
Türk şirketlerinin %92’si değer zincirlerini ya tamamen haritalamış ya da bu süreci başlatmış durumda. Ayrıca, çevresel bağımlılıkları, etkileri ve fırsatları belirlemek için sistematik süreçler oluşturmuşlardır. İklim değişikliği için %80, su güvenliği için %55 oranında senaryo analizleri kullandıkları gözlemleniyor. Önümüzdeki üç yıl içinde karbon fiyatlandırma sistemleri kapsamına girmeyi bekleyen şirketler %59 oranında.
CDP Türkiye 15. İklim Değişikliği ve Doğa Konferansı’nın açılışında Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran ve Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Ayşegül Toker konuşma yaptı. Onaran, “Şeffaflıkla yapılan raporlama, bugün bir tercih değil, zorunluluk haline geldi” dedi. Toker ise, “Sürdürülebilir kalkınmanın başarılması için iş birliklerinin önemine vurgu yaptı” ifadelerini kullandı.
Konferansa katılan Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu (ISSB) Üyesi Veronika Pountcheva, Türkiye’nin sürdürülebilirlik raporlama alanında kaydettiği ilerlemeleri vurguladı.
CDP’nin Ödül Töreni’nde, Türkiye’den başarılı olan 28 şirket ödüllerini aldı. T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanı Halil Hasar ve Kamu Gözetimi ve Denetim Standartları Kurumu Başkanı Hasan Özçelik törende konuşma yaparak, çevresel raporlamanın önemine dair değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye’den CDP’nin Global Liderleri listesine giren firmaları ödüllerini Halil Hasar ve Hasan Özçelik takdim etti.
CDP 2024 Global A Liderleri:
AKBANK T.A.Ş., ANADOLU ISUZU OTOMOTİV SANAYİ VE TİCARET A.Ş., ARÇELİK A.Ş., AYDEM YENİLENEBİLİR ENERJİ A.Ş., BRİSA BRIDGESTONE SABANCI LASTİK SAN. VE TİC. A.Ş., CARREFOURSA CARREFOUR SABANCI TİCARET MERKEZİ A.Ş., ÇİMSA ÇİMENTO SANAYİ VE TİCARET A.Ş., ENERJİSA ENERJİ A.Ş., KORDSA TEKNİK TEKSTİL A.Ş., MAVİ GİYİM SANAYİ VE TİCARET A.Ş., MIGROS TİCARET A.Ş., QNB BANK A.Ş., SABANCI HOLDİNG A.Ş., TÜRKİYE GARANTİ BANKASI A.Ş., TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O.
CDP 2024 Global A İklim Liderleri arasında ABDİ İBRAHİM İLAÇ SANAYİ VE TİCARET A.Ş., ELSAN ELEKTRİK GEREÇLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş., FİBA YENİLENEBİLİR ENERJİ HOLDİNG A.Ş., KOROZO GROUP, TEKNOSA İÇ VE DIŞ TİCARET A.Ş., TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş., TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş. ve YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş. yer almaktadır.
CDP 2024 Global A Su Liderleri arasında ise BORÇELİK ÇELİK SANAYİİ TİCARET A.Ş., COCA-COLA İÇECEK A.Ş., ŞEKERBANK T.A.Ş., T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. ve TÜRKİYE SINAİ KALKINMA BANKASI A.Ş. bulunuyor.