USD38,84
%-0.02
EURO43,65
%0.65
EURO/USD1,12
%0.54
BIST9.668,36
%1.33
Petrol65,47
%0.09
GR. ALTIN4.036,11
%0.88
  1. Haberler
  2. Yeme İçme
  3. İstanbul, 2024’te Yeme-İçmede Zirveye Yerleşti!

İstanbul, 2024’te Yeme-İçmede Zirveye Yerleşti!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mastercard Ekonomi Enstitüsü, Seyahat Trendleri 2025 Raporu’nu duyurdu. İstanbul, geçtiğimiz yıl 67 ülke vatandaşı turist ağırlayarak, yeme-içme alanında lider konumunu korudu.

İSTANBUL – Küresel ödeme sistemleri şirketi Mastercard, pazar analizleri ve veri odaklı içgörüler sunarak dünya genelindeki turizm sektörünü desteklemeye devam ediyor. Mastercard Ekonomi Enstitüsü, günümüzde tüketicilerin seyahat harcamalarını, içgörülerini ve motivasyonlarını ele alan Seyahat Trendleri 2025 Raporu’nu yayınladı. Raporda, döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve jeopolitik dinamiklerin etkileriyle birlikte bireysel tercihler ve seyahat motivasyonlarının, turizm sürecinin başlıca etkenleri arasında yer aldığı ifade ediliyor. Geçtiğimiz yıl 67 ülkeden gelen turistlere ev sahipliği yapan İstanbul, global gurme destinasyonları sıralamasının en üstünde yer aldı. Şehir, Asya, Orta Doğu, Akdeniz ve Doğu Avrupa mutfaklarını harmanlayan yemek seçenekleri ile ön plana çıkıyor.

Mastercard Ekonomi Enstitüsü Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesi (EEMEA) Baş Ekonomisti Khatija Haque, “Bölgemizde turizm, büyüme ve çeşitlilik için önemli bir etmen olmaya devam ediyor. Doğal güzellikler, mutfak çeşitliliği ve özel deneyimlerin sunduğu katkıyı görmek harika. Ekonomik ve jeopolitik zorluklara rağmen, seyahat kararlarımızda deneyimlere olan talep büyük bir rol oynuyor. EEMEA bölgesindeki turizm, yatırımlar ve harcamalar destinasyonlara göre değişiyor. Yeni raporlarımız, seyahatten fazlasını arayan kaşiflerin ilgisini çeken eğilimlere dair ilginç bilgiler sunuyor.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

istanbul,-yeme-icme--001.jpgİstanbul 43 şehir arasında lider konumda

Mastercard Ekonomi Enstitüsü, dünya genelinde en çok tercih edilen gurme şehirlerini tespit etmek amacıyla uluslararası yeme-içme mekanlarında yapılan harcamaları analiz etti. Bu analiz, şehirdeki medyan sayı hesaplanarak, her bölgenin büyük kısmının temsili ile gerçekleştirildi. 2024 yılında, 67 ülkede turist ağırlayan İstanbul, bu alanda 43 şehir arasında birinci sırada yer aldı. İlk 10’da Avrupa’dan 7, Asya’dan ise 2 destinasyon daha bulunuyor: Cannes (Fransa), Interlaken (İsviçre), Barselona (İspanya), Dubrovnik (Hırvatistan), Mikonos (Yunanistan), İtalya, Malta ve Tayland. Bu şehirlerin her biri, zengin mutfak kültürleriyle dikkat çekiyor. Araştırma ayrıca, Pekin (Çin), Cannes ve Mikonos’un yemek fiyatları açısından öne çıktığını; Ayia Napa (Kıbrıs), Varna (Bulgaristan) ve Braşov (Romanya)’nın ise en iyi fiyat performansına sahip yerler arasında olduğunu belirtiyor.

 Japonya’da Türkiye’ye ilgi artıyor

Rapora göre, 2019-2024 yılları arasında Japonya’dan Kayseri’ye gelen turist sayısında neredeyse 6 kat artış gözlemlendi. Japonların sıklıkla tercih ettiği şehirler arasında Nevşehir, 3 kat fazla artışla ikinci, İzmir ise 2 kat artışla üçüncü sırada yer alıyor. Ayrıca, Birleşik Krallık’tan Antalya’ya, ABD ve Kanada’dan İstanbul’a gelen turist sayısında da önemli bir artış yaşandı.

Sağlıklı yaşam trendleri yükselişte

Makroekonomik faktörler, seyahat kararları üzerinde etkili olurken, ekonomik olmayan unsurlar da büyük rol oynuyor. Sağlıklı yaşam deneyimlerine ve kişisel bakım destinasyonlarına odaklanan Sağlıklı Yaşam Seyahat Endeksi’nde, Namibya, Güney Afrika ve Botsvana, spa, inziva ve ekolojik deneyim arayan seyahatseverler için öncelikli destinasyonlar arasında bulunuyor. Raporda, Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’daki büyük milli parklar da incelendi. Güney Afrika ve Zambiya, 2024’te sırasıyla %23,3 ve %15,5 oranında milli park harcamalarında en yüksek paya sahip oldu. Bunun dışında, Suudi Arabistan’daki son reformlarla birlikte Cidde ve Riyad’a yönelik talep belirgin bir şekilde arttı. Büyük yatırımlar, istihdam yaratırken iş seyahatlerini de artırıyor, turizm ve eğlence ise giderek popülerleşiyor.

Spor tutkusu, seyahat rotalarına da yansıdı

Spor tutkusu, seyahat tercihlerini de şekillendirdi. Mastercard Ekonomi Enstitüsü, Londra’daki Şampiyonlar Ligi Finali sırasında yapılan harcamaları inceledi. Real Madrid’in Borussia Dortmund karşısında kazandığı zafer, Almanların harcamalarında %61, İspanyolların harcamalarında ise %148 oranında artışa sebep oldu.

Para birimindeki dalgalanmalar seyahatlerde zorluk oluşturuyor

Diğer yandan, para birimindeki değişimler seyahatleri etkiliyor. Değer kaybı, 2024’te yöneticileri Japonya’ya çekerken, JPY’nin RMB karşısında %1 değer kaybı, Çin anakarasına giden turist sayısında %1,5’lik artış sağladı. Ancak, Yeni Zelanda ve ABD’den gelen ziyaretçi sayısındaki artış, para birimilerine paralel olarak sadece %0,2 civarında kaldı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Travel Türk Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!