Li Dongju, 50’li yaşlarının sonlarından 60’lı yaşlarının başlarına kadar olan dönemde, bisiklet yolculuğuna geç başlamış olmasına rağmen, üç kıtada 12 ülkeyi tek başına gezdi. Şimdi ise hedefinde, bisikletiyle en az 100 ülkede keşif yapmak var.
HONG KONG – Boşanmasının ardından yaşadığı depresyon sürecine son vermek amacıyla 56 yaşında seyahate çıkan Li Dongju, uluslararası ilk yolculuğuna çıktığında hayatındaki büyük değişimlerin başlangıcını yaşıyordu. Henan eyaletinin Zhengzhou kentinden gelen 66 yaşındaki bu kadın, Güneydoğu Asya, Avrupa ve Okyanusya’da bisiklet sürerek Kamboçya, Fransa ve Avustralya gibi ülkeleri ziyaret etti.
Li Dongju ve Vietnam’da tanıştığı Çince konuşan yerel bir bisikletçi.
Yalnızca Mandarin dilinde iletişim kurabildiği için, yerel halkla bağlantı kurmak için çeviri uygulamalarına tamamen güveniyor. Kısıtlı bir bütçeyle yola çıkan Li, parklarda, benzin istasyonlarında ve hatta mezarlıklarda kamp kurdu, ancak birçok nazik yerlinin kendisini evlerinde misafir ettiğini belirtti.
Li’nin yolculukları, 2022’nin başlarında Covid-19 salgını nedeniyle kesintiye uğradı. Ancak bisiklet yolculuklarının yaşamındaki olumlu değişimlere dikkat çeken Li, 2005’teki boşanmasının ardından geçirdiği on yıllık depresyonu aşmasının altında yatan nedenin seyahat olduğunu düşünüyor. “Bisiklete binmeden önce kendimi bağımsız bir birey gibi hissetmiyordum. Şimdi özgür, korkusuz ve bağımsızım” açıklamasında bulundu.
BİSİKLETLİLERİ GÖRÜNCE KISKANDI
Li, bisikletle ilgisini ilk olarak 2013 yılında, yanından geçen bir grup bisikletçinin enerji dolu atmosferine duyduğu hayranlıkla fark etti. O dönemde oldukça depresif hissettiğini belirten Li, gruptan kaynaklanan bir kıskançlık duygusu yaşadığını ifade etti. Emekli Li, 2002 yılında bir devlet tekstil fabrikasından işten çıkarılmasının ardından aylık 3,000 yuan (414 $) emekli maaşı ile geçinmeye başladı. Kendi bütçesi nedeniyle başlangıçta sadece bir bisiklet kaskı edinirken, daha sonra oğlu ona yaklaşık 138 $ değerinde bir katlanabilir dağ bisikleti hediye etti.
Li, bu bisikleti Mart-Haziran 2019 tarihleri arasında Avrupa’daki seyahatlerinde kullandı.
TİBET’E GİTMEK İSTİYORDU AMA PARASI YETMEDİ
‘Dünyanın çatısı’ olarak bilinen Tibet’e bisikletle gitme hayali taşıyan Li, sadece 23,50 doları olduğu için bu planını hayata geçiremedi. Bir yıl boyunca ev temizleme işlerinde çalışarak birikim yaptıktan sonra, internet üzerinden tanıştığı iki deneyimli bisikletçi ile birlikte Güneydoğu Asya’ya seyahat etme şansını elde etti.
Ancak, yalnızca basit bir cep telefonuna ve başlangıç düzeyinde bir dağ bisikletine sahip olan Li, Vietnam’da bir hafta geçirdikten sonra diğer yol arkadaşlarını kaybetti ve yabancı bir ülkede yalnız kalmanın zorlayıcılığını deneyimledi. Neyse ki, ona eve dönmesinde yardımcı olan bir Çince konuşan yerel bisikletçi ile tanıştı. Kaotik bir gezi olmasına rağmen, Li yılmadı ve Çin’de bisiklet sürerek tecrübe kazanma kararı aldı.
ÜLKESİNDE HEM GEZDİ HEM TEK GÜNLÜK İŞLERDE ÇALIŞTI
2015 yılında Hainan’ın güneydoğusundan uzak batı Sincan’a kadar 20 Chinese şehrini bisikletle dolaştı. Bu süre zarfında, seyahatini finanse etmek için bir spa’da temizlik yapma ve lüks otellerde bulaşık yıkama gibi geçici işlerde çalışmaya devam etti.
Li, Bongil Bongil Milli Parkı’nda kaybolduğunda, Avustralyalı bir yerli ona yardım etti.
İki yıl sonra, 59 yaşına geldiğinde Li, Güneydoğu Asya’yı yeniden keşfetme arzusuyla yola çıkmaya hazırdı. Bu sefer yanında, çeviri ve harita uygulamalarıyla donatılmış bir akıllı telefon ve internetten tanıştığı iki yaşlı bisikletçi arkadaşı vardı.
Yaklaşık iki hafta sonra ekip arkadaşları seyahatlerine son verme kararı aldılar. Ancak Li, bu kez yalnız devam etmeyi tercih etti ve Vietnam, Kamboçya, Tayland ve Myanmar’da toplamda 70 gün geçirdi. Bu süreçte binlerce anı ve fotoğraf biriktirerek evine döndü.
66 GÜNLÜK AVRUPA MACERASI
2019 yılına gelindiğinde ise Li, yeni bir meydan okumaya atılma isteğiyle doluydu. O bahar, altı Avrupa ülkesini bisikletle gezmek amacıyla yola çıktı. Hırvatistan’da 80 yaşındaki yalnız bir gezginle karşılaşırken, Bosna Hersek’te Google Translate kullanarak garsonlarla sohbet etti ve Fransa’da ise süpermarketlerde indirimli ekmek arayışına girdi. Bu yolculuğu 66 gün sürdü.
Kasım ayında, Avustralya’ya uçtuğu sırada ülke, tarihinin en kötü orman yangınlarıyla mücadele ediyordu. Yanmış ormanlar ve ölen kangurular, yolculuğunun birçok noktasında karşına çıktı.
Bisikletle ilerlerken, Pasifik Otoyolu’nda pedal çevirdikçe, çevresindeki duman nedeniyle kaygı duydu. Bu durum, kendisinin yerel polis tarafından bir yangının çıkmasını engellediğine işaret etti. Li, “Kendimle gurur duyuyordum. Avustralya için bir şeyler yaptığımı hissettim” dedi.
Yeni Zelanda’ya geçtikten sonra, Mart 2020’de pandeminin hızla yayıldığı dönemde ülkesine döndü. Bu noktada Li, depresyon ilaçlarını kullanmayı bıraktığını fark etti.
Li, yolculuklarının ruhsal sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini vurguluyor. Ancak herkesin seyahatin ilaç tedavisinin yerini alabileceği konusunda hemfikir olmadığına dikkat çekmek gerek. Zhengzhou’daki bir psikiyatri hastanesinden Dr. Zhang Lixia, hastalarına tedavi planlarına sadık kalmalarını ve doğrudan doktor gözetimi olmadan herhangi bir değişiklik yapmamalarını öneriyor.
YENİ ROTA OLUŞTURULUYOR
Li’nin seyahat maceralarında bazı zorluklar da bulunuyordu. Avustralya’da bisiklet ekipmanlarını taşıdığı sırt çantasını kaybederek baştan başlamak zorunda kaldı. Bosna Hersek’te sınırı geçerken, iki silahlı sınır muhafızının kendisine el salladığını düşündü, ama aslında tam tersi oldu ve teftiş için çağırıyorlardı. Ancak Li, yaşadığı olumsuz deneyimlerin yanında pek çok olumlu anılara sahip olduğunu ifade etti.
Avustralya’da sıcak bir günde, yolda karşılaştığı bir karavan çifti ona büyük bir su şişesi, hamburger ve nar ikram etti. Başka bir gece ise, çadırını kurarken kendisine yardım eden, Çin’i ziyaret eden mavi bisikletli bir çiftle tanıştı.
Li’nin pandemi nedeniyle kesintiye uğrayan yolculuğunun üzerinden uzun bir süre geçti. Şimdi ise Kazakistan’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne yeni bir seyahat planlıyor. XCNN’e verdiği demeçte, “Hedefim en az 100 ülkeyi ziyaret etmek. Seyahat bağımlılık yapıyor. Bir kez başladıktan sonra durmak mümkün olmuyor” dedi.